"JK välkomnar 'smart' övervakningskamera" - inte så smart

published Sep 14, 2005 07:44   by admin ( last modified Sep 14, 2005 07:44 )
I dagens nätupplaga av DN kan man läsa artikeln JK välkomnar smart övervakningskamera. Men det kanske inte är så smart, i alla fall inte så som det framställs i artikeln. Vad man föreslår är bildbehandling, såvitt  jag kan begripa direkt i kameran. I så fall är det idiotiskt. Har JK insett det?

I artikeln står det t ex följande:

Tekniken går ut på att de människor som beter sig "normalt" i en viss miljö automatiskt maskeras. Om någon gör något som uppfattas som "onormalt" av kameran markeras personen, till exempel med en annan färg.

Vad som uppfattas som onormalt bestäms av inställningar i kameran och det varierar beroende på vilket syfte kameran används för.

- Man förväntar sig inte att någon till exempel springer inne på en bank. Man förväntas bete sig på ett visst sätt när man går på en gata och så vidare, säger Lena Klasén.

Det kommer inte att finnas någon ände på konspirationsteorier som kommer att framväxa när vissa personer är maskerade i bild. Istället ska man självklart tillämpa bildbehandlingen i efterhand! Rådata från kameran måste alltid finnas tillgänglig.

Rättelse 2005-09-20: Jag skrev att man ska tillämpa bildbehandlingen i efterhand, med det menar jag att man ska tillämpa det efter i kedjan, inte nödvändigtvis efteråt i tid. Realtidstillämpningar är helt OK, bara originalet finns kvar.

Rättelse 2005-09-21: Enligt Ny Teknik 2005-07-09 (s 6 del 2) så ska rådata finnas tillgängliga:

Bara behöriga- operatör, polis eller åklagare - akulle sedan ha möjlighet att "låsa upp" maskeringarna för att identifiera misstänkta och vittnen.

Tack till Nils för påpekandet