Folkmord i Elfenbenskusten farligt nära

published Sep 21, 2005 08:38   by admin ( last modified Sep 21, 2005 08:38 )
Peter Stridsberg har beskrivit situationen i Elfenbenskusten på sajten Dictator of the Month.

Här en text på svenska, som också beskriver läget, publicerad med Peters tillåtelse.

Läget i Elfenbenskusten är rätt allvarligt. Bifogar en analys från januari, men fortfarande aktuell, av risken för folkmord i landet.

Vad händer nu? Val skulle hållas i slutet på oktober men de senaste veckorna har det blivit helt uppenbart att det inte kommer ske. Landet är uppdelat mellan rebeller i Nord och diktator i Syd. Diktatorn, Gbagbo, har precis innan valet uppfyllt kraven som ställts i fredsvillkoren men rebellerna litar inte på att få leva vidare (sannolikt med viss rätt) om de lämnar ifrån sig vapnen och det är mycket tveksamt om valen skulle hållas även om rebellerna lät sig avväpnas.

Rebellerna erkänner inte Gbagbos legitimitet efter den 30 oktober och Gbagbo kommer förstås hävda att han är president i kraft att nya fejkade val eller i avvaktan på att val skall kunna hållas. Risken att någon av sidorna vill börja slåss igen är därför stor, risken att FN:s fredsbevarare inte orkar stanna kvar i en sådan eventualitet alltför stor. (Gbagbo testade FN & Frankrike i nov 2004 i ett försök att  återuppta striderna).

Gbagbo finansierar den mycket starka rasisitiska  milisrörelsen i landet. Det här är SA på 2000-talet. Unga rakade män med kalashnikovs och mashetes som talar om att rensa landet från invandrare (vissa med anor från 1600-talet!). Numerär? Enligt international crisis group runt 150000
för något år sedan.

Men vad bör vi göra? Jag tycker FN/EU/USA borde kräva att valen skall organiseras och hållas av det internationella samfundet vid någon tidpunkt i framtiden. Vi har en internationell brottsdomstol. Är kanske nästa steg en internationell valkommission för länder som har problem att hålla justa val?

Och i vilket fall som helst måste vi se till att FN-trupperna och fransmännen stannar kvar och övervakar freden, gärna genom att erbjuda resurser.

För övrigt sitter Göran Persson som vice-president bredvid Affi N'Guessan i Socialistiska internationalen. Affi är känd för att vara en av regimens hard-liners, d.v.s. vill rensa landet från invandrare, besegra den halva av landet som rebellerna kontrollerar med våld etc. SI har förvisso gått från att stödja Gbagbo fullt ut till en något mer skeptisk linje, men att Göran skall motionera om att slänga ut Elfenbenskusten kan vi helt klart kräva.