Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home Archive 2005 September 30 Anorexi & bulimi p.g.a. patogen + immunrespons?

Anorexi & bulimi p.g.a. patogen + immunrespons?

published Sep 30, 2005 03:13   by admin ( last modified Sep 30, 2005 03:13 )
I det aktuella numret av The Economist finns en artikel om ett forskningsarbete vid Karolinska Institutet som tyder på ett samband mellan antikroppar mot melanokortiner (hormoner som reglerar tämligen komplexa beteenden i hjärnan) och anorexi. Även Bulimi är korrelerat, fast tvärtom. Det kan då vara så att dessa sjukdomar beror på en infektion av en bakterie eller virus, vilken har en förmåga att efterlikna kroppsegna strukturer, och på sätt lurar immunförsvaret att attackera den egna kroppen, i det fallet melanokortinerna i kroppen. Skurkar som nämns i sammanhanget är Helicobacter Pylori, Escherichia coli och influensa-A

Många forskare tror nu att andra psykiatriska besvär också kan ha en autoimmun grund.