Klaus Manns ande över Stockholm

published Oct 20, 2005 09:17   by admin ( last modified Oct 20, 2005 09:17 )
Till min glädje ser jag att Richard Wolff ska gestalta den gamle teatermannen Gustaf Gründgens, eller Hendrik Höfgen som han kallas i Klaus Manns nyckelroman Mephisto.

Det är dock inte Manns bok som ligger till grund för monologen, utan ett manus av Lucas Svensson. Jag kommer nog att pallra mig iväg för att se detta.

Klaus Manns bok är bland de bästa böcker jag läst, och läskigt insiktsfull med tanke på att den är skriven redan 1936. Mann såg verkligen varthän det barkade. Boken var förbjuden i Tyskland fram till 1982, genom hårt juridiskt motstånd först av Gründgens själv och sedan Gründgens släktingar. Karriäristen klarade nämligen också av att surfa omställningen tillbaka från diktatur till demokrati.

Istvan Szabos film Mephisto, baserad på boken, är också en riktig, riktig höjdare. Det är ju därför den ligger på min topplista på denna sajt.

Boken Mephisto finns i svensk översättning.


Klaus Mann. bild från fantompowa.net.(Både Gründgens och Mann dog av överdos sömntabletter f ö.)