Bits flippar i huvuden i Irak

published Oct 25, 2005 03:30   by admin ( last modified Oct 25, 2005 03:30 )
I DN kommenterar Niklas Ekdal att omröstningens resultat kommer att påskynda delningen av Irak. Argumentet han framför är att sunni i stor utsträckning inte bor där oljan finns.

När man går från diktatur till demokrati så är det en massa föreställningar och vanor som måste ändras.

Låt oss förenkla detta riktigt, riktigt mycket. Låt oss reducera det till en räcka ettor och nollor. En irakisk terrorist kanske då har en föreställningsvärld som ser ut så här:

10001011001001001

Medan en demokratiskt sinnad person i samma land ser ut så här:

11110110011011101

Varje bit står för något antagande i personens hjärna, om omvärlden. Då måste ett antal bits i terroristens huvud "flippas", noll till ett eller ett till noll för att han ska bli en snäll demokrat.

Hur kan då dessa bits flippas?

Jo, omröstningen i sig är en flippkraft, som attackerar föreställningen "majoriteten av irakier stödjer mej". Den bitten kan helt enkelt inte ligga kvar i det läget med mindre än att man konstruerar en ganska stor rövarhistoria för att hålla den på plats i befintligt läge.

Hur många bits som kan flippas på en viss tid beror på två saker:

  • Hur många flippkrafter det finns
  • Hur övertygande dessa är

När USA ockuperade Japan efter andra världskriget var det inte många som ifrågasatte Japans väg till demokrati, eller att kejsaren var en människa och inte en gud. USA:s seger hade varit så förkrossande att det var lätt att flippa ganska många bits ganska snabbt.

Ekdal menar att Irak kommer att delas. Kanske han har rätt. Jugoslavien delades ju.

Men vi lever i en värld där handelsavtal kan upprättas fort, där ny teknik snabbt kan marschera in, vilket innebär att man känner en större trygghet som individ i att lita på flippkrafterna.

Det är möjligt att Iraks sunnimuslimer kommer att vilja bryta sig loss, men det beror på läget. Om de anser att de har mer på att förlora än på att vinna på det, så kommer de att överväga att  flippa sina bits, hellre än att gå i krig. De kommer att behöva bedöma om de kommer att kunna erövra oljefälten. Hur hårt bitsen sitter, beror också på hur emotionellt förankrade de är. I forna Jugoslavien har ju många serber länge hållt fast vid en verklighetsbeskrivning som har som ett ankare ett slag på trastfälten på 1300-talet. I sådana fall tar flippandet längre tid.