Rejset mot botten - och hur man hanterar det

published Nov 11, 2005 03:34   by admin ( last modified Nov 11, 2005 03:34 )
Den utmärkte journalisten Maciej Zaremba skriver en artikelserie i DN om arbetsmigrationen i EU, framför allt från öst till väst. I dagens artikel framgår det att byggnads har ljugit. Det görs en stor grej av detta i Zarembas artikel, och uppmärksammas också av ett antal bloggare.

Och visst är det bra att sådant här fusk uppmärksammas.

Men det svenska facket agerar faktiskt kortsiktigt helt rationellt. Det kommer inte att gå att vara en byggjobbare utan specialistkunskaper i Sverige i framtiden, och tro att man kommer att få en bra lön. Den typen av jobb är kört! Och facket är en intresseorganisation. Det innebär inte att de har rätt att ljuga, men räkna med att ändamålet helgar medlen, så en lagändring eller ett EU-utträde kan nog väntas om byggfacken får bestämma politiken i Sverige.

Det finns en lösning, och det är att man ändrar bidragssystemen, på ett sådant sätt att folk får ett tryck på sig att byta till mer kvalificerade jobb, men om de fortfarande vill vara kvar i sitt nuvarande jobb, ändå kan leva anständigt.

Med dagens bidragssystem så blir man bestraffad. Det är ofta ur ekonomisk synvinkel, speciellt om man också räknar in nedlagd tid, bättre att lyfta bidrag, än att ta ett dåligt betalt jobb.De typer av bidrag som fungerar för att undvika denna fälla beskrivs under namn som medborgarlön och negativ inkomstskatt. Vad de har gemensamt är att man kan jobba och tjäna pengar men ändå få bidrag av det allmänna. På så sätt lönar det sig alltid att jobba mer, att utveckla sig.

Medborgarlön är lite slösaktig, för den innebär att alla, rik som fattig, får ett grundbidrag av staten. Negativ inkomstskatt innebär att bidraget mjukt trappas av med ökad inkomst, men kräver en kontrollapparat likt den vi har idag.