Den liberala bassängen

published Jan 22, 2006 05:51   by admin ( last modified Jan 22, 2006 05:51 )
Det har uppstått en ganska bisarr diskussion om liberalismens skuld. Den förs av socialister och kommunister som börjat inse de oerhört tragiska konsekvenserna av deras ideologi, omsatt i praktiken.

För att ta en liknelse. Låt oss säga att det finns två konkurrerande ideologier för hur man utformar en bassäng för simhopp: den kommunistiska och den liberala.

Den kommunistiska är mycket noggrann med att påpeka att det inte får vara något vatten i bassängen. Man experimenterar med olika utformanden på bassängen, olika former, olika djup, men det går åt helvete varje gång någon försöker använda den. Man tror sig dock vara när en lösning, och skyller tidigare misslyckanden på fel färg på kaklet, med mera.

Den liberala ideologin säger istället att bassängen alltid ska ha vatten i sig, ha ett visst djup,  en viss storlek och gärna lite luftbubblor i också så att ytspänningen inte blir obekväm när dykaren bryter vattenytan.

Några personer bygger en bassäng med bara  5 cm vattendjup. Kommunister påstår att bassängen är liberal. Varför det? Jo, den innehåller vatten.

Jag hoppas att ovanstående liknelse kan vara till hjälp!

För de som inte ser kopplingen, tänk så här: Kommunister säger att Pinochet är liberal. Varför det? Jo, han var inte kommunist. Allt som inte är kommunistiskt, är tydligen helgjutet liberalt. Det finns en hyfsad definition om vad som ingår i liberalismen. Använd den, vänsterspöken!

Dessutom fungerar ju liberalismen i praktiken.

Länkar i debatten:

Per Wirthén (anhängare av den vattenlösa bassängen)
Utsikt från höjden (d:o) här och här.

Vattenanhängare:

Lennart Regebro
Johan Norberg

..och det finns fler!