Därför skickar kvinnor kärleksbrev till Bobbys mördare

published Aug 16, 2006 12:25   by admin ( last modified Aug 16, 2006 12:25 )
I Aftonbladet kan man läsa om att att Bobbys mördare (vi förutsätter att han blir fälld) får en massa post från kvinnor runt om i landet. Innehållet i breven är för oss okänt, men det är förmodligen många kärleksbrev. En annan artikel i Aftonbladet funderar på varför vissa kvinnor gör så här:

När vi ser en sadist, en man dömd till tio års fängelse för grov misshandel av ett oskyldigt barn, ett barn som plågades i timmar, dagar, veckor och månader innan han slutligen dog och sänktes i en sjö - vad ser de då?
  En stackars oskyldig, missförstådd man, offer för omständigheter han inte rår över? Som inte alls gjort sig skyldig till de grymheter tingsrätten dömt honom för.
  En man som bara de kan förstå och förlösa.
  En man de kan "hjälpa".
  En man som behöver dem.

Det finns ju en massa män som inte står till svars i mordrättegångar som passar in på kriterierna missförstådd, ingen förstår dem, osv, så den förklaringen håller inte.

I en diskussion på Flashback föreslås följande:

Kaka söker maka. Sjukligt störda kvinnor dras tydligen till sjukligt störda män, och man får väl bara hoppas på att ingen av kvinnorna har barn.

Jag tror att det finns en annan, och ganska obehaglig, förklaring.

Social status är viktigt, och vi är biologiskt sett inte så väldigt anpassade efter ett liv i det komplexa samhälle vi har idag. Evolutionsmässigt är det inte så länge sedan vi levde i små flockar.

Bland chimpanser är det inte okänt att hannar har ihjäl ungar, för att visa sin status. Det är förmodligen bättre för en sådan hanne att ge sig på en unge än att ta strid med en annan hanne, där han ju riskerar att både skada sig och att förlora. Genom att ge sig på ungen så kan han säga "Ni vågar inte straffa mig, pga min höga status".

En mördare i vårt moderna samhälle skickar egentligen samma budskap: "Den som dog lever inte, men det gör jag", och för en del människor signalerar detta, hur perverst det än kan låta, styrka och social status. Om man mentalt fortfarande befinner sig i den lilla flocken, måste ju en sådan person vara något speciellt, eftersom han tillåts leva. Det här är ett exempel på hur extrema personligheter, egentligen bortkopplade från den sociala gemenskapen, kan fejka statussignaler. Det är förmodligen inte menat som en statussignal, men den uppfattas som en sådan av vissa kvinnor. Man skulle kunna säga att i dessa kvinnors aparta sinnevärld försöker alla män slå ihjäl folk hela tiden, men bara få lyckas.

Fast i vårt samhälle så är det ju ett stört beteende, så Flashbackpostaren är ju inte helt fel på det.

Jag tror att det ligger samma, primitiva tankesätt bakom beundran inför t ex diktatorer.