Systemfel i TV-utfrågarnas världsbild

published Sep 03, 2006 08:59   by admin ( last modified Sep 03, 2006 08:59 )
Sitter och tittar på SVT:s intervju med Fredrik Reinfeldt. Jag kom in och började titta när Mats Knutssson började ansätta Reinfeldt om besparingar. Reinfeldt har väldigt svårt att klara sig mot Knutssons frågor. Det beror på två saker:

  • Knutsons världsbild
  • Reinfeldts vägran att presentera sin världsbild

Och vad är det då för världsbilder? Jo, Knutssons frågor handlar om de som "förlorar" på moderaternas politik: Långtidsarbetslösa, pensionärer, muséebesökare osv. Så fort Reinfeldt erkänner detta, så har Reinfeldt i sin tur förlorat.

Det beror på att Knutssons världsbild går ut på att resurser i samhället genereras automatiskt, och att de sedan ska fördelas så jämnt som möjligt. Bäst skulle man klara sig som intervjuoffer om man sade att man skulle ta pengar från de rika tills de hade typ  16000 i månaden kvar, och sedan dela ut dem till alla andra, och sedan lägga till extrapengar till alla som har behov. Då skulle Reinfeldt segla genom intervjun.  Det finns i Knutsons världsbild som intervjuare, inget antagande att vissa förutsättningar behövs för att skapa välstånd (Se mitt inlägg om socialstatusdemokraterna).

Knutssons världsbild som intervjuare bygger också på antagandet att en arbetsför människa på bidrag mår bra och är väl rustad för framtiden. Det första antagandet kan ofta vara sant, men det är inte det andra. Avreglering och förenkling ger fler möjligheter att arbeta och att utveckla sig själv, och när många gör det samtidigt uppstår möjligheter.

Och det prekära är att Reinfeldt inte klarar av att tala om allt detta för Knutsson! Istället slingrar Reinfeldt som en mask på kroken under denna del av intervjun. Här hade Maud Olofsson behövts.