EU-parlamentets president avfärdar svenskars åsikter om EU

published Oct 02, 2006 10:25   by admin ( last modified Oct 02, 2006 10:25 )
Europaparlamentet  flyttar hela tiden mellan Bryssel och Strasbourg. Europaparlamentarikern Cecilia Malmström (fp) har därför dragit igång en mycket framgångsrik kampanj med namnunderskrifter för att få parlamentet permanent i Brysssel.

Europaparlamentets president Josep Borrel menar att svenska individers åsikt att Europaparlamentet inte ska hålla på att flytta hela tiden har föga värde. Han sade:

this historic dimension cannot be perceived in the same way in 'some Nordic country' which did not participate in WWII

Han trodde förmodligen han var smidig när han sa "Some Nordic Country", men detta gjorde istället finländarna tvärförbannade, och Borrel fick till slut precisera Sverige.

I am nevertheless and in any case truly sorry if the feelings of the Finnish, Danish or Baltic peoples were hurt.

Sedan visar det sig att de flesta underskrifterna inte alls kommer från Sverige, utan från Belgien och Holland. Hur skall han avfärda dem?

Och varför ska parlamentet ligga i Frankrike på grund av andra världskriget? Om man vill ta länder som uppförde sig mest hedervärt under ockupationen så finns ju Danmark och Bulgarien, och vill man ta ett land som stod upp för frihet och demokrati, ja då bör parlamentet ligga i Storbritannien.

Genom att tala om vem som led var och när har rätt att säga vad öppnar presidenten upp en infekterad fråga utan ände: Vad har tyskarna för rätt att tycka något (nazister). Spanjorerna (fascister under Franco). Portugiser (diktatur), Ungern (pilkorsare), Baltikum (dödspatruller), Frankrike (Vichy, kollaboratörer).

(Därmed inte sagt att alla i dessa länder kunde beskrivas med ovan epitet)

Och är det bara lidande man vill basera det på, får man väl överlåta beslutsrätten till något land som hamnade mitt emellan Nazityskland och Sovjetunionen. Inget är mer deprimerande än att titta på Discovery channel om striderna på östfronten.

Vi får inte bygga EU på symboler. Symboler lämnar fältet öppen för allehanda semiotiska (tecken-mening) övningar: Politik baserad på symbole är bräcklig. Och där vill vi inte hamna igen.