Anlita svartjobb mer skattemoraliskt?

published Oct 31, 2006 05:39   by admin ( last modified Oct 31, 2006 05:39 )
Om man tjänar mer än den svartarbetande kan det egentligen ur skattemoralisk synvinkel vara bättre att anlita svartjobb än vitt(!)

Antag att Andersson anlitar Petersson för svartjobb. Petersson ska göra något som underlättar Anderssons liv, som ger henne mer tid till att arbeta. Andersson tjänar bra, men det gör inte Petersson ,vare sig med vitt jobb eller svart jobb. Petersson utför ett jobb som frigör Andersson att arbeta mer, och betala skatt på de extra timmar hon arbetar,

Jag är inte helt insatt i skattetariffer men anta att 60% av de extra timmarna sticker i skatt i form av statlig skatt, kommunal skatt, landstingsskatt, arbetsgivaravgift och moms, osv. De pengarna går in till det allmänna.

Om Andersson istället valt att betala Petersson vitt, hade hon fått mindre utfört, eller vilket gud förbjude, istället valt att göra arbetet själv. I båda fallen hade hon inte kunnat jobba lika många timmar.

För dig som anlitar svart arbetskraft kan det ju vara värt att göra en kalkyl för att se vilken sida om det moraliska skranket du hamnar. Räkna ut hur många extra timmar du jobbar för utförd tjänst X, jämfört med om du:

A) Hade betalt den vitt, dvs fått den utförd i mindre grad

B) Hade gjort jobbet självt, vare sig det nu är att snickra, passa barn eller vad det kan vara.

Kolla sedan hur mycket du skule betalat i skatt för de extra timmarna du jobbar.

Danne Nordling skriver om samhällsmoral i en intressant bloggpost, med en intressant diskussion till.
De som tar steget att anlita svart arbetskraft ser knappast detta i första hand som att de undandrar skatteintäkter från staten. Alternativet är ju att jobba mindre, göra jobbet själv och därmed bidra med ännu mindre skatt till staten.