Recension: linnaeus300.com

published Jan 25, 2007 10:23   by admin ( last modified Jan 25, 2007 10:23 )
En ny sajt om Carl von Linné har släppts idag av Svenska Institutet. Sajten är tänkt att presentera svensk forskning och att presentera "svenska" värderingar som man menar också Linné stod för: Öppenhet, bl a, vilket demonstreras av att man kan lägga kommentarer direkt på sidorna. Modigt och det ska bli intressant att se vad som händer.

Sajten börjar med en Flash-animation som täcker hela webbläsarfönstret utan några HTML-länkar. Inte bra, jag hoppas att det är tillfälligt för under presentationen av sajten på Svenska Institutet gjordes det klart att man inte skulle behöva flash för att använda sajten. Varje gång man går till Home så börjar sajten spela upp en trudelutt och visa flashen. Detta bör åtgärdas ASAP.

Ros
Annars verkar webbsajten mycket matig. En uppsjö av nyckelord finns i vänsterspalt vilket gör att man får en känsla av ett stort djup i sajten av närmast Wikipedia-proportioner.

I högerspalt kan man använda social bookmarks, rösta om saker, med mera.

Varje vecka diskuteras en speciell fråga. Texterna som gör detta är mycket välskrivna på en lagom initierat populärvetenskaplig nivå. Det känns om att bläddra i de bättre artiklarna i en bättre flyg-tidning, en sådan där som sitter i stolsryggen. Och jag vill påpeka att detta är menat som beröm, för det finns en del väldigt välskrivet ibland i dessa tidningar.

Ris
En del saker behöver dock förbättras, startsidan har nämnts ovan.
Varje fråga har en stor flashanimation ovanför texten, och åtminstone på den här sidan är det svårt att läsa texten under den, därför att flashanimationen är:
  • Stor
  • Byter snabbt mellan häftiga kontraster

Kort sagt den är som en gammal irriterande banner ad. Tyvärr innebär det att den så kraftigt stimulerar ögats reflexer att titta upp och se vad det är som rör sig, att det blir mycket svårt att läsa texten under. Detta bör åtgärdas, och gäller även de mindre animationerna, om än då i motsvarande mindre grad. Tona ner animationen till ett minimum eller låt den loopa endast en gång per besök, och loopa kort. Helst ta bort dem helt.

Sammanfattning
Jag är positivt överraskad. Eftersom jag undervisar i informationsarkitektur sedan åtta år och funderat en del på de här sakerna är jag glad att man tagit en hel del bra beslut. Stor orsak till detta är att man inte bara har funderat på presentation, utan sett till att det finns ett bra innehåll, att det finns form för innehållet (en fråga i veckan som släpps på fredagen lagom för diskussion med vänner på helgen).

Fixa flashprylarna så blir det en stor förbättring. Ja, och ha helst inte text satt i grått (ger dålig kontrast).