Expressen oseriöst populistisk om biståndsministerns resor

published Feb 01, 2007 02:16   by admin ( last modified Feb 01, 2007 02:16 )
Ingerö noterar att Expressen har gjort en stor nyhet av att biståndsminister Gunilla Carlsson åkt för 600 000 kronor till och inom Afrika (Tanzania, Malawi).  Artikeln bygger på en helt oseriös analys.

Ingerö skriver:

Det löjliga är att notan för Carlssons flygturer inte ens är speciellt hög. Det handlar alltså om sex personers resor. Runt 100 000 per person. Det är inte glasklart hur många destinationer resan hade, men det förefaller ha varit runt fem stycken. Det ger 20-25 000 kronor per person och resa. Det handlar om resmål i södra Afrika, vilket innebär att även reguljära biljetter kostar en del. Med regeringsplanet slipper regeringens representanter väntetider och de har en markant högre säkerhet. Jag tycker med andra ord att merkostnaden är högst rimlig.

Det är med andra ord helt rimliga kostnader. Och vi vill inte ha fler mördade ministrar. Alla delar av Afrika är inte helt säkra.

Brittiska regeringen har bl a följande att säga om säkerheten i Tanzania (uppdaterade 26 januari 2007):

SUMMARY

  • There is a high threat from terrorism in Tanzania, including Zanzibar.

  • Armed robberies are increasing, both at remote sites and in urban centres, including Dar es Salaam.
  • [...]


Malawi anses säkrare.

Så vad bygger då Expressens analys på? Att biståndsministern inte ska åka till Afrika? Om man är oseriöst populistisk, så går det gärna åt det hållet. Se upp för det, Expressen!


Läs mer: Johan Ingerö: Flyg på, Gunilla