Rektor tillåter sexuella trakasserier på Särlaskolan?

published Feb 10, 2007 05:54   by admin ( last modified Feb 10, 2007 05:54 )
Via flashback blev jag uppmärksammad på en artikel i Borås tidning.

I den kan man läsa om en rektor, Ingwar Blomster, som i artikeln demonstrerar minst sagt konstiga åsikter om sexuella trakasserier.
Föräldrar har berättat om det gäng som återkommande utsätter flickorna för sexuella trakasserier och kränkande könsord. Gänget hotar också flickorna med repressalier om de vänder sig till rektor eller annan personal och berättar om vad som pågår.
Detta är föräldrarnas utsago. Vad svarar då Blomster?

Men rektorn tror inte det är rädslan som stoppar flickorna att anmäla killarna.

Istället skulle flickorna har skuldkänslor.

-Flickorna har inställningen, med eller utan rätt, att de själva bidragit till detta. Det är till och med vanligt vid våldtäkt.

Hur tusan vet han det? Och varför ska tjejerna överhuvudtaget komma i en sådan situation? Och var kom det här med våldtäkt ifrån? Det här låter misstänkt mycket som en skola som fullständigt tappat kontrollen, och inte klarar av att göra något åt det. Det här luktar mycket illa.

Och ska man då ha förståelse för killarnas trakasserier?

Rektorn talar också om elevernas olika kulturella bakgrund.

-I en del kulturer finns det kvinnor man roar sig med och andra man gifter sig med.

Och det kan man i skolan inte ha någon förståelse för. Madonnan-horan-tänket hör inte hemma i skolan, eftersom det kränker individen, och sätter tillbaka kvinnans rättigheter hundratals år. Detta gäller oavsett kultur. Kulturargumentet är dessutom urkorkat, då en urban, intellektuell person från t ex mellanöstern inte har samma åsikter som en lågutbildad från landsbygden som av någon anledning inte gjort upp med kvinnofördomar.

-Om det är tio invandrarkillar i en hög så finns hon och hennes kompis med där. De här killarna är djävligt spännande, de är halvbrottslingar och skittuffa för brudarna att hänga med. Men för det får de betala ett visst pris.

Visst, och om det hade varit 23-åriga kommandosoldater med automatvapen som stått i gäng på skolgården så hade de hängt där. Men det ska inte vara några 23-åriga kommandosoldater där, såklart. Och i analogi med det, inga våldsbenägna gäng heller. Flickor söker kanske ibland det spännande, och ibland söker de helt enkel skydd hos gänget, eftersom gänget dominerar skolan. Tjejerna är inte vuxna och ska inte i skola exponeras för hot, trakasserier, eller alltför spännande killar heller för den delen. Förstår rektorn att det är hans ansvar att skydda tjejerna eftersom:

  • Han är vuxen
  • Det är hans jobb
???

De åsikter som Blomster ger utlopp för i artikeln, är att betrakta som kvinnoförtryckande och fascistoida. Det finns säkert också f ö en hel del killar som får ta stryk i den skolan.

Kan någon annan bloggare ta och drämma till hårdare än jag orkar just nu? Tack.

Läs mer: Borås Tidning