Bloggen uppdaterad med ny programvara

published Mar 06, 2007 12:56   by admin ( last modified Mar 06, 2007 12:56 )

Jag har under rätt lång tid tänkt att uppgradera bloggen till ny programvara, och nu är det äntligen gjort. Den här bloggen körs i publiceringssystemet Plone.

Plone är ett gratis Content Management system, där man lätta kan stoppa in moduler som kan göra blogging, Wiki-sidor, webshopp, Pod-casting osv. Moduler av detta slag kallas i Plone för Produkter. En del produkter är hela applikationer, som bloggprodukten Quills, andra förbättrar en del av hela systemet som t ex qCaptchas. En sak som skiljer Plone från många andra CMS är att det är körbart direkt efter nedladdning och driftsättning.

Plone innehåller en egen liten webserver och kan laddas ned och köras på Windows, Linux, Mac OSX osv. Går bra att testa ut på en lokal dator, som t ex en laptop.

I alla fall så började det gå väldigt långsamt med bloggen på den gamla versionen (2.0.5) av Plone. Nu är det uppgraderat till Plone 2.5.2, nyare Zope (underliggande applikationsserver) och nyare python.

Snart kommer denna servermaskin (1 GHz 1GB Celeron) också att ersättas av en snabbare server (3 GHz 4GB Woodcrest), vilket kommer att boosta de sajter som ligger på den. Jag kommer också att sätta in cachning på strategiska punkter.