Magnetremsan till vänster/höger/inåt/utåt/hitåt/ditåt

published Mar 25, 2007 05:33   by admin ( last modified Mar 25, 2007 05:33 )
Ett i-landsproblem som inte tycks gå bort är det här med de små irritationsmomenten kring kortbetalning i butiker. Det finns åtminstone fyra irritationsmoment:

1. Magnetremsan till vänster/höger/inåt/utåt/hitåt/ditåt
Kan de inte standardisera på vilket håll man ska vända kortet. Och dessutom, standardisera instruktion om vilket håll magnetremsan skall vara? Jag väntar med spänning på referens till geografiska fixpunkter som: "Magnetremsan mot Slottet", "Magnetremsan norrut". Det har jag ännu inte sett.

2. Tryck in koden!
När man lämnar över kortet och inte får dra själv, på t ex Clas Ohlson, så händer det alltsomoftast att man blir ombedd att trycka in koden, en till två sekunder innan man kan göra det. Det beror väl på att kassören ser någon statussignal innan man själv får se den på displayen. Man har god lust att svara "Men jag kan inte slå in den nu!", fast man hinner inte för si då står det att man ska slå in den. Irriterande gap i tid.

3. Du kan inte dra nu
På 7-11 så kan man alltid dra kortet innan kassören börjat transaktionen, det är bare å dra, när man kommer fram till kassan. Men på andra ställen ska man vänta på instruktion. Alla borde göra som 7-11.

4. Du måste lämna över kortet ("hur ska vi annars skimma?")
Ibland får man inte dra kortet själv utan det ska göras av kassören. Man lämnar över kortet och det försvinner iväg några sekunder. Det känns bättre när man får dra kortet själv.