IKEA:s webbsajt suger fortfarande, tyvärr

published Jun 16, 2007 01:21   by admin ( last modified Jun 16, 2007 01:21 )

Var inne på IKEA:s webbsajt idag, och såg att den var omdesignad. IKEAS webbsajt har länge varit den sämsta delen av företagets annars väloljade system. Omdesignen har inte gjort saken så mycket bättre.

Jag undervisar i informationsarkitektur, och jag vet inte hur många gånger jag har sagt detta, men om man lägger upp en webbsajt så ska den framförallt kunna svara på frågan:

  • Finns det jag vill ha hos er?

Det är inte svårare än så. Detta innebär att sajten måste vara informationscentrerad. Sajten kan också vara aktionscentrerad men det är en annan femma.

Ikeas nya webbsajt misslyckas med detta. Jag vill ha några rejäla lådor till några PAX-skåp som jag har. Jag har sett dessa lådor ute på IKEA många gånger, och jag har köpt några själv tidigare. De heter KOMPLEMENT.

Jag surfar in och kollar på PAX.

PAX/Inredning -Visa alla.

Här finns inga lådor. De är borta. Förmodligen har de gått ur sortimentet. Fast jag litar inte på det.

Men jag har en chans till. Av erfarenhet vet jag att man kan få se produktbladen under Kundtjänst, en länk som låg uppe till höger på gamla designen. Ett mycket konstigt ställe att ha produktbladen på. Jag kan i den nya designen inte hitta länken.

Nu har de istället en robot som heter Anna, som man kan fråga saker:

ikea


Du sa: produktblad
Jag förstår dig tyvärr inte. Använd gärna fler ord så kanske jag kan hjälpa dig.

Du sa: var finns produktbladen?
Vilket IKEA varuhus vill du ha vägbeskrivning till?Till slut hittar jag produktbladen på länken Kundservice i grått nere till vänster. Pax-bladet finns där.

Och vad mer, mina lådor finns i bladet!

paxk


Nu gäller det att se om de finns i lager. Glad i hågen klickar jag på "Finns varan i lager" på toppen av sajten.

fdsfsd

inga träffar.Till slut ringer jag upp deras telesvar, 020-880 880,  och får svar på att varan finns i lager, med hjälp av numret.

Sajten idag förutsätter att man ska använda sajten på ett speciellt sätt och bara ställa vissa frågor.  Roboten förstår inte frågor och sökfuktionen tar inte produktnummer. Med det enorma sortiment som IKEA har är det dömt att misslyckas. Hyr in mig så fixar jag det!