Johan Norberg & Boris Benulic dekonstruerar Naomi Klein

published Dec 18, 2007 12:22   by admin ( last modified Dec 18, 2007 12:22 )

Igår var jag på ett Timbro-event där Johan Norberg och Boris Benulic tog upp Naomi Kleins senaste bok Chockdoktrinen.


Johan Norberg började, och gjorde en grundlig genomgång av boken, dess premisser och dess notapparat. Norbergs stil när det gäller att bemöta tokvänstern är fakta. Under frågestunden efter sade han att han helst undviker att psykologisera. Det är dock svårt att undvika med en sådan bok som chockdoktrinen, eftersom hela dess bas är subjektiv och psykologisk, och Norberg var därför tvungen att ta sig an en del psykologiska fenomen.  Enligt Norberg baserar sig boken på följande premisser:

  • Milton Friedman är en krigsdåre
  • Liberalism genomförs på ett lömskt sätt med hjälp av "chocker"
  • Våldsamma regimer är liberala
  • Liberaler är våldsamma

Dessa är fritt ur mitt minne, om någon som var där vill justera dessa premisser i kommentarerna, så gör gärna det. Norberg går sedan igenom dessa premisser och visar att hon har fel på varje punkt. Norberg är inte helt bekväm med att psykologisera utan väljer som vanligt att faktavägen visa hur fel Klein har. Hon har så fel att Norberg till slut fick ställa sig frågan: Ljuger hon eller är hon förd bakom ljuset av en överambitiös stab av researchers till boken? Det finns nämligen citat som är så lösryckta och missvisande att om man läst de böcker hon hänvisar till, omöjligen kan ha missförstått så grovt. Norberg väljer att tro på att det är ett researcher-problem.

Men snart var han tillbaka i statistikserier och logisk analys och visade absurditeten i Kleins påståenden, hur hon lösrycker citat på ett sådan sätt att de helt missvisar vad Friedman sagt: Speciellt roligt var också när han jämförde de länder som Klein säger chockliberaliserats med de mått på liberalisering som finns för de tidsperioderna.Det visar sig återigen att vad hon påstår inte stämmer.

Jag tror att Norbergs faktamässiga sätt att plocka sönder argumenten är rätt väg att gå. Om man lämnar fakta och går direkt ut i subjektivitetens domäner så lämnar man också ett av liberalismens fundament, förnuftet.


Efter Norberg kom Benulic, och han hade inga hämningar vad gäller att hugga in på den subjektivitet och psykologiserande som Kleins bok är full av. Benulic kommer också från en annan bakgrund än Norberg, från vänstern själv.  Benulic ser boken, och de som hyllar den, som ett svek mot vänstern. Boken och dess beundrare utgör oförnuftsvänstern. Benulic öppnade med att säga ungefär: "Bush anföll Irak eftersom Irak har fem stargates, som går till x antal andra civilisationer. Bush ville ha kontroll över åtminstone några av dessa stargates". Vad Benulic ville visa med detta påstående, är att det är ungefär lika absurt som de påståenden som står i Kleins bok.


Benulic nämnde en av bokens recensenter och beundrare i Sverige, och beskrev denna som "obildad och utan förmåga till logiskt tänkande". Och obildad och utan förmåga till logiskt tänkande är så Benulic ser den del av vänstern som kommit att dominera. Och att det är farligt. Benulic beslog också boken med ett antal faktafel, men det han framför allt framhöll är att vi skapat en miljö av sammansvärjningsteorier och paranoia, och att Klein är en exponent för denna miljö.


När Benulic pratade om detta kom jag att tänka på manusförfattaren Joss Wheadon, vars  serie "Angel" på Wikipedia bl a beskrivs så här:


"The Wolf, The Ram, and The Hart" is the name of an ancient group of demons. The group is relatively weak at its inception, and was not regarded as a threat by the Old Ones.[1] Over time, they gained power and influence, eventually leaving this dimension altogether. From this point onward they are known on Earth as the Senior Partners to their employees, and enact their will through various puppet organizations. One of the groups they command on Earth is the law firm of Wolfram & Hart.

...

In addition to the many legal functions the firm performs, Wolfram & Hart also maintains a Special Projects Division.[15] Special Projects is responsible for a wide range of activities, from sponsoring high-profile charity events with the intention of stealing upwards of 95% of the funds raised, [9] to hiring assassins to kill individuals deemed threatening to the Senior Partners. [10] At the Los Angeles branch, Special Projects devotes a considerable amount of attention to Angel. Prophecies indicate that Angel is destined to play a key role in the Apocalypse, but it is not known which side he will take. The Special Projects division is committed to ensuring Angel will be on their side when the prophecy is fulfilled.[9] Among the resources at the division's disposal is a heavily-armed special ops team, which carries out operations such as kidnapping at the firm's behest.[16] Marcus Hamilton claims that the patent holder of cancer is a client of Wolfram & Hart.

..

In addition to its operations on Earth, Wolfram & Hart maintains a presence in a number of other dimensions.[27]

The region of the extradimensional world of Pylea visited by Angel Investigations is ruled by priests known as the Covenant of Trombli. This group possesses a trio of holy texts emblazoned with a wolf, a ram, and a hart (red male deer) respectively.[28] The Covenant has since been overthrown,[29] and the full extent of Wolfram & Hart's influence on Pylea or in other dimensions is unknown.Joss Wheadon vet om att han fabulerar, men det vet nog inte Klein om sin bok. Och det finns uppenbart miljoner som ser världen som Klein, alltfrån Dagens Nyheters fem rekommendationer av boken, till de miljoner världen som kommer att läsa och tro på boken. Det är folk som inte kan skilja Buffy the Vampire Slayer från TV-nyheterna.

Jag tror, och jag har för mig att Benulic framförde samma åsikt, att det faktiskt är så att Klein ser en global sammansvärjning, och klipper och klistrar citat för att få fram den "riktiga" sanningen, eftersom motståndaren, så fort denne säger något som hon egentligen tycker är vettigt, bara gör detta för att låtsas var god, ungefär som djävulen, eller en ulv i fårakläder. Detta sätt att resonera är en manifestation av en inre själsvärld, orörd av bildning och logiskt tänkande, och ställer egentligen våra skolsystem till svars.


För mina egna reflektioner över tokvänsterns emotionella skyttegrav, se Världen är inte din klan eller familj, och Pinter and intellectuals of Europe

Det kommer för övrigt att komma ett rappt svar från Norberg och Benulic, i bokform, på Kleins bok. Jag hoppas också på engelska, för det behövs.Ur DN:

Uppdatering:

Från Anders Dahlberg snor jag dessa länkar rakt av:

Lyssna på Johan
medan du lyssnar på Johan titta på detta
Lyssna på Boris