Hillary Clinton orsaken till att en kvinna kan bli vicepresident i USA

published Aug 30, 2008 10:28   by admin ( last modified Aug 30, 2008 10:28 )

Politik handlar ju inte bara  om personfrågor (guskelov) utan även om sakfrågor. Under min egen korta tid i aktiv ungdomspolitik noterade jag att det ofta gick att få som man ville i sak utan att man för den skull fick en specifik post; om man själv tar en position så påverkar det alla andra, och det kan ofta räcka.

Hillary Clinton var en symbol för att en kvinna kunde nå USA:s högsta post. Nu blev hon inte vald till presidentkandidat av demokraterna, och hon blev heller inte utsedd till vicepresidentkandidat.

Men det är svårt att föreställa sig att John McCain hade handlat, och tillåtits handla, i de banor som han nu gjort när han tagit Sarah Palin som sin vicepresidentkandidat. Med Hillary Clinton blev det uppenbart att det var helt OK och opinionsmässigt genomförbart med en kvinna i Vita Huset.

Så, om Clintons sakpolitiska mål  mål var att krossa glastaket, så har hon nu gjort det. Hon gratulerade också Palin till nomineringen. Hillary Clinton har nog uppnått något hon föresatt sig.

Läs mer: Sarah Palin - Wikipedia, the free encyclopedia

 

I ett skriftligt uttalande sade Obama och hans vicepresidentkandidat Joe Biden att valet av Palin är ytterligare ett uppmuntrande tecken på att gamla murar inom politiken håller på att rivas. Även om vi har olika syn på hur landet ska ledas så är guvernör Palin en beundransvärd person som kommer att tillföra en valrörelsen en ny, fängslande röst, hette det i uttalandet.



Läs mer: SvD » Utrikes » Blandade reaktioner på McCains val