Västs tvekan gör att Ukraina kan falla

published Sep 03, 2008 05:38   by admin ( last modified Sep 03, 2008 05:38 )

Ukraina har nu en politisk kris, utlöst av Rysslands invasion i Georgien. När Ryssland gick in i Georgien gick det som en jordbävning genom länderna i dess forna intressesfär, och vi kan nu börja se resultaten av detta. Ukrainas unga demokrati måste nu kämpa utan karta i väglöst land, när EU och Nato kunde gett dem en autostrada in i gemenskapen. Ryssland kan komma utsträcka sitt förtryck över totals miljoner människor, och detta vid den tidpunkt när de fria länderna i världen aldrig stått starkare!

Det står för mig alltmer klart att det finns allt för många länder i EU som intet har lärt sig från kampen för frihet som leddes av USA och Storbritannien under andra världskriget och sedan fortsatte under kalla kriget: Länder som Tyskland, Frankrike och Italien tar effektivt bort den utrikespolitiska handlingskraften i EU.

Det upphör aldrig att förvåna mig hur lite Europa lärt sig från sin våldsamma historia, framför allt från andra världskriget. Erfarenheterna därifrån tycks gruppera EU-länderna i två läger:

  1. De som anser att det var en strid mellan diktatur och demokrati och att man som värnare av liberala värden måste stå upp och försvara dem (och därmed slutsatsen att kriget inte var slut förrän kommunismens fall)
  2. Det var en massa människor som bråkade. Man ska inte bråka. Om någon bråkar ska man vara snäll mot denne så blir allt bra.

Våld och död är människans naturtillstånd; det liberala samhället är något som måste vårdas, annars faller vi tillbaka i något grymmare men som uppenbart är lättare för många att ta till sig och förstå. Man måste då fråga sig med de ledare och attityder som finns på denna kontinent: Hur säkert är Europa på några års sikt, om någon typ av kris inträffar?

Georgien förväntades få Nato-medlemskap för ett tag sedan, men det torpederades av Tyskland och Frankrike. Det verkar som om de olika medlemsstaterna i EU har i princip alla åsikter som är möjliga att ha om Rysslands invasion. Det verkar därför osannolikt att EU kan komma att föra någon som helst effektiv politik gentemot Ryssland, eller införa några sanktioner, vilket också bekräftades av toppmötet. Rysslands metod är beprövad bland icke-fria länder, man manipulerar sin egen befolkning genom att styra informationen, sedan visar man denna reaktion till väst, och väst ska då "förstå" och ta hänsyn till denna emotionella reaktion. Som är frammanipulerad och gömmer ett rent maktspel.

Demokratier måste faktiskt vara väl rustade och bemöta diktaturer och förtryck aggressivt, för att hindra att det sprider sig. Man bör också försöka bekämpa förtryckets kärnområde, så man äntligen blir av med det. Denna ståndpunkt har kommit till uttryck mest i USA och Storbritannien. Ronald Reagan kan ses som en av de mest kända förespråkarna för detta synsätt.

Men många demokratier har en annan åsikt:

 

As I've tried to highlight on my last post on the subject many see the most obvious punishments, blocking or expelling Russian from international bodies, as counter-productive. If the aim is to get Russia to abide by international rules, they ask, what's the point of throwing them out of clubs that exist to enforce such rules?

Summerat av BBC:s reporter på EU-toppmötet som hölls nyligen. Man ska alltså vara snäll. När man tjänar på att vara dum.

 

Fientligheten har spetsats till efter kriget mellan Ryssland och Georgien. Koalitionsregeringen har inte kunnat enas om ett uttalande om kriget och Jusjtjenko anklagar Tymosjenko för att stå på Rysslands sida, något hon förneka



Läs mer: Ny regeringskris hotar Ukraina - Världen - Sydsvenskan - Nyheter dygnet runt