Carl B Hamilton om bankkrisen: "USA:s skattebetalare rånade!"

published Sep 26, 2008 12:09   by admin ( last modified Sep 26, 2008 12:09 )

Folkpartiets talesman i ekonomiska fågor och professorn i vid Handelshögskolan Carl B Hamilton skräder inte orden om bankkrisen i USA. Han menar i princip att vad som håller på att hända är en stöld av skattebetalarnas pengar. Ur Hamiltons nyhetsbrev av idag:

Den amerikanska bankkrisen är ett makroekonomiskt marknadsmisslyckande av aldrig tidigare skådad omfattning. Men mekanismerna som sätter en sådan här snöboll i rullning har vi sett många gånger förr. Men aldrig har en finansiell snöboll fått rulla så länge och bli så stor.

Den första punkten, att återvinna pengar till skattebetalarna, handlar dels om nationalisering av ägandet av banker, dels hur bankvraken skall rekonstrueras så att de återfår sin intjäningsförmåga.

 

[...]

Men långt dessförinnan, ja omgående, måste nya kvastar och ny organisation in i fallerade banker för att rädda och ta hand om de friska delarna, och se till att de kommer igång igen med sin uppgift att sammanföra utlånare/sparare och upplånare/investerare. Annars blir det inga investeringar, människor kan inte spara på ett högavkastande och säkert sätt till t ex pension och lägenhet, inköp och jobb upphör. Kort sagt krisen på finansiella marknader sprider sig till andra, reala, marknader - inte minst arbetsmarknaden och jobben.

Att hindra framtida lättsinne är helt enkelt att våga vägra lyssna på marknaden och dess megafoner när de kräver lägre räntor och nya räddningsaktioner ("bail-outs"). Den så hyllade förre Federal Reserve-chefen Alan Greenspans eftermäle blir att han bäddade för krisen genom släpphänthet, och mjukhet mot marknaden. Och vem brukade hylla honom? Jo, marknaden och dess mediabevakare, som i mångt och mycket får sin information och sitt perspektiv av marknadsaktörerna.

 

Ord och inga visor