Hade man kunnat vaccinera mot ett farligare virus snabbare?

published Jul 14, 2009 12:20   by admin ( last modified Jul 14, 2009 12:20 )

I SvD och DN kan man läsa att prognosen är att i bästa fall "bara" 400 000 svenskar blir smittade av H1N1. Då inställer ju sig frågan: Om viruset hade varit dödligare, hade vi kunnat komma igång med vaccineringen tidigare? Om svaret är nej, så måste man väl komma fram till att responstiden inte är bra nog för dessa farsoter.

 

Uppdatering 13:12

För att lite grann svara på min egen fråga: Om man läser artiklarna framgår det att företagen som gör vaccinen inte fått viruset från WHO än, men jag antar att de kunnat fixa fram det på egen hand. Vaccinet odlas i hönsägg, en snabbare metod finns, men den är inte helt utprovad än.

 

Uppdatering 13:20

Det som stör mig lite grann är att man inte får fram vaccinet i tid för att hindra en större spridning. Även om viruset inte är så farilgt så är det ju så att om man tänker använda det så ska vaccinet ju finnas i tid! Annars blir det ju som att distribuera ut paraplyer i slutet av ett regnväder.

 

Enligt en prognos kommer över 400 000 svenskar att smittas av svininfluensa i höst även om vaccineringen kommer igång snabbt. I värsta fall kan fler än fem miljoner svenskar drabbas.

Läs mer: Över 400 000 väntas få svininfluensa | Inrikes | SvD

Men även i den bästa av världar, det vill säga om vaccineringen kommer i gång snabbt och smittspridningen blir mild, kommer fler än 400.000 svenskar att smittas av den nya influensan, visar simuleringen.

Läs mer: Många drabbas av influensan i höst - DN.se