År influensaviruset kommit tillbaka farligare

published Jul 22, 2009 11:39   by admin ( last modified Jul 22, 2009 11:39 )

Influensaepidemier är inget nytt. Under ett samtal med en kompis ikväll så drog jag mig till minnes att jag läst en text med exempel på när influensaviruset som grasserat ett visst år muterat och kommit tillbaka i en farligare variant. Efter lite googlande så hittade jag att det var en DN-artikel, och de år som de anger är 1781, 1847, 1890 och 1918.

Men det experterna oroar sig för är en eventuell ”andra våg”. Att viruset ska förändra sig och komma tillbaka i en mer aggressiv och dödlig variant. Så har varit fallet med ett flertal tidigare influensor, exempelvis dem som härjade 1781, 1847, 1890 (”ryska snuvan”) samt 1918 (”spanska sjukan”).

Så det verkar inträffa en gång av 50 om man räknar alla årtal som influensaår, och om ovanstående lista av årtal är komplett. Men, då måste vi komma ihåg att populationerna som infekterades var mycket mindre än de miljarder det kan röra sig om idag. Dessutom står det i artikeln att årtalen bara är exempel och alltså inte en komplett lista. Vi kan nog vara helt säkra på att viruset kommer att mutera och ändras på annat sätt till både snällare och allvarligare former. Frågan är vilka sorter som kommer att dominera, och det kan nog komma att bero både på slump (genetic drift), och på någon evolutionär fördel (evolutionary fitness).

Läs mer: Gravida och sjuka kommer att erbjudas förtur - DN.se