Få 3G-modemet Option 505 att fungera med Ubuntu Linux

published Aug 09, 2009 09:38   by admin ( last modified Aug 09, 2009 09:38 )

2010-01-16

Success! Nu har jag fått modemet att fungera på Ubuntu 9.10. Magnus Helander har skrivit en guide på engelska, som jag följde och då fungerade allt! Jag laddade ned de filer som beskrevs, och i steg 1 så kompilerade jag (det första alternativet), för att ge en exakt beskrivning. Jag behövde inte stänga av det trådlösa nätet som det står i guiden. Det jag skriver nu går över det trådlösa modemet :-)

(Har stängt av alla andra kopplingar inkl, WiFi nu för att säkerställa att det är 505:an som sköter kommunikationen)

Datorn behövde startas om också. Jag kör;

2.6.31-17-generic #54-Ubuntu SMP Thu Dec 10 16:20:31 UTC 2009 i686 GNU/Linux

(uname -a på kommandoraden)

Helander har enligt sin post kämpat med problemet i veckor och det tror jag bestämt på, så krångligt som det här har varit.

2009-11-17

För 9.10 rekommenderar en användare på svenska Ubuntu-forumet att nedgradera till en äldre kärna:Ubuntu Sverige • Visa tråd - Telia Mobilt bredband - Option Icon 505 - Ubuntu

2009-10-27 Efter en mjukvaruppdatering kunde jag inte längre få modemet att fungera. Jag har nu uppgraderat till Ubuntu 9.10 beta, och nu så känner datorn igen modemet och ger mig möjligheten att koppla upp i Ubuntus nätverksmeny. Men det fungerar inte... Så min nuvarande rekommendation är att inte använda Option 505 med Ubuntu, eftersom det verkar svårt att hitta en stabil lösning. Den tid som man lägger ner på att felsöka kunde man använt till att dra in pengar till en extra laptop, känns det som. Guiden nedan fungerade på två datorer, men som sagt någon uppgradering har nu borkat den jag använder. Återkommer när det börjar fungera igen. Man kanske skulle ha ett sprint i Stockholm där vi ser till att få det att fungera en gång för alla?

2009-09-04: Uppdaterad med info om hur man svartlistar gammal driver, och med en make-rad till

Option 505 är ett 3G USB-modem som för närvarande ingår i Telias snabbaste paket för mobilt bredband med turbo 3G+. Det finns bra stöd för Options 3G-modem på Linux, men Option 505 är så ny att man i skrivande stund behöver ladda ner och själv kompilera en nyare driver och en nyare version av ozerocdoff.

ozerocdoff är ett program som ser till så att modemet inte blir igenkänt och klassat som CD-ROM av datorn. Option 505 kan nämligen fungera både som modem och som CD-ROM. Det används på Windows för att först ge programvaran så att man kan installera modemet. De har inte lagt med någon programvara för Linux, och det gör att utan ozerocdoff installerat så skulle man få sitta med en Option 505 som en ovanligt dyr CD-ROM med på Linux obrukbar programvara. ozerocdoff behöver veta identifieringssträngarna för Option 505, så att den vet att den ska särbehandlas av udev (udev är ett system som hjälper till att konfigurera enheter på Linux).

Använd hsoconnect

Uppgradera till Ubuntu 9.04, jag hade ingen lycka med 8.04, men det kan ha berott på att jag inte manuellt lade in strängarna för USB i 8.04, men de borde varit där av andra skäl så man kan gott prova utan att uppgradera kanske. Nåväl:

Installera hso-drivern version 1.12, laddas ned härifrån packas upp, gå in i biblioteket och installera med

make
sudo make install

...kolla vilken kernel du har, från 2.6.31 så ska ovanstående inte behövas, men på min 9.04 med kernel 2.6.28 så behövdes det. Du behöver ha lite program installerade för att kunna köra make och för att kunna kompilera, men det märker du.

installera ozerocdoff härifrån, packa up och kör i biblioteket

make clean
make
sudo make install

Nu måste ozerocdoff få reda på identiteten på modemt. Plugga in det, vänta några sekunder och skriv in kommandot:

lsusb

i en terminal

I listningen ska vendor id och product id för option 505 dyka upp.

$ lsusb
Bus 001 Device 009: ID 0af0:d055 Option

 Som synes är vendor id "0af0" och prduct id "d055" för modemet. I filen /etc/udev/rules.d/51-hso-udev.rules så finns alla modem ozerocdoff känner till som den kan konfigurera så de inte blir CD-ROM;ar ur datorn synvinkel. 505:an är inte med i listan för att den är så ny, och måste läggas till manuellt.

redigera /etc/udev/rules.d/51-hso-udev.rules så att 505:an är med:

ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="d055", RUN+="/usr/sbin/ozerocdoff -wi 0x%s{idProduct}"

 

bland de rader som ser ut ungefär så, och längre ned:

SUBSYSTEM=="usb_device", SYSFS{idVendor}=="0af0", SYSFS{idProduct}=="d055", SYSFS{bDeviceClass}=="00", RUN+="/usr/sbin/ozerocdoff -wi 0x%s{idProduct}"

 

...bland de rader som ser ut ungefär på det sättet.

Ibland kan det vara en konflikt med redan installerad option driver. I dokumentationen från ozerocdoff så kan man läsa att göra:

lsmod | grep option

Om den ger tillbaka något tillbaka som verkar vara en option driver så får man svartlista den drivern i

/etc/modprobe.d/blacklist.conf

genom att skriva in raden:

blacklist option

där,

 

Efter allt detta så ska Ubuntus vanliga nätverksinställningar användas. På en dator kickade wizarden igång automatiskt när jag pluggade in modemet, på en annan var jag tvungen att högerklicka på nätverksikonen i verktygsfältet där uppe och välja "Edit connections.."->"Mobile broadband"->"Add" och sedan följa wizarden.

Credit till detta inlägg.