Därför är svininfluensan allvarligare än en vanlig influensa

published Nov 16, 2009 04:27   by admin ( last modified Nov 16, 2009 04:27 )

Det kan vara intressant att läsa bloggar och kommentarer om svinfluensan på nätet. I stort sett alla formulerbara åsikter finns representerade: Svinfluensan är farlig/inte farlig/en konspiration, vaccinet är ofarligt/farligt/en konspiration. De som anser att både svinfluensan och vaccinet är en konspiration måste ha det tungt.

En inte ovanlig åsikt är att svinfluensan inte är värre än den vanliga influensan, för det dör ju en viss liten procent i båda. Skillnaden är dock faktiskt att svininfluensan dödar yngre människor, som hade haft många levnadsår kvar på jorden i de flesta fall. Om man räknar i antal försvunna jordeår är därför svininfluensan mycket allvarligare. Hur mycket allvarligare?

I dagens SvD kan man läsa om att i USA har 540 barn dött hittills istället för de 82 som genomsnittligt stryker med en influensasäsong. Det är nästan sju gånger fler barn, och då är inte svininfluensasäsongen egentligen över på långa vägar, även om vaccineringen nu kan komma att korta den. Utan vaccin kan man tänka sig att den sjufaldiga överdödligheten stigit till en tvåsiffrig faktor.

 

I snitt dör 82 barn en vanlig influensasäsong och CDC säger att svininfluensan orsakat den värsta säsongen någonsin sedan mätningarna inleddes 1997. - Vad vi bevittnar 2009 saknar motstycke, sade Anne Schuchat, läkare vid myndigheten.



Läs mer: Nästan 4 000 influensadöda i USA | Utrikes | SvD

 

Uppdatering 2009-11-17

Bo Engwall gör i kommentarsfältet nedan en beräkning som visar att även med överdödlighet (eller vad man skall kalla det) i yngre grupper, så är svininfluensan inte en så stor dräpare av levnadsår i samhället. Man kan dock diskutera vilken modell man ska använda för beräkning, se diskussionen i komentarsfältet.