Svininfluensan är farligare än en vanlig influensa

published Nov 21, 2009 01:36   by admin ( last modified Nov 21, 2009 01:36 )

...om du inte är pensionär. Mats Bengtsson lade en länk till sin blogg  i en kommentar på min blogg, och i sin blogg har han sammaställt i vilka ådersgrupper folk har dött i influensa genom åren. Han har gjort detta både för Sverige och för Norge. Det framstår då med all önskvärd tydlighet att den nuvarande influensan är farligare än den vi har ett vanligt influensaår, för de som inte är gamla.

För Sverige ser det ut så här:

Hur allvarlig är svininfluensan egentligen?

 

För Norge ser det ut så här:

SSBs tabell över Norska dödsfall i tidigare influensor i ådergruppen under 60 år

(Bilderna snodda från Bengtssons blogg)

 

Man ser då att dödsfall under 55 eller 60 i influensa är mycket sällsynta. Så icke med svininfluensan. Så svinfluensan bör ses som ett tsörre hot för yngre än en avnlig influensa, men eftersom siffrorna trots allt är små som ett mindre hot än mycket annat man kan dö av här i världen.

DN skriver:

 

De flesta fallen av allvarlig sjukdom har setts hos förhålandevis unga vuxna (20-40 år). Även små barn har behövt sjukhusvård i relativt stor omfattning, men inte oftare än vid säsongsinfluensa. Äldre (över 65 år) verkar ha ett skydd mot smitta så att de inte infekteras och därmed inte heller får allvarlig sjukdom. Vid vanlig säsongsinfluensa är det annars de äldre som har störst risk för att få allvarlig influensa och många av dem har också någon underliggande sjukdom.

Läs mer: 30 frågor och svar om svininfluensan - DN.se