Ligger Skåne fem veckor före Stockholm i vaccination?

published Nov 28, 2009 02:20   by admin ( last modified Nov 28, 2009 02:20 )

Under den vecka som gått, som kan beskrivas som sista veckan i november, så har de som är mellan 40-49 år vaccinerats i Skåne, efter att yngre och riskgrupper vaccinerats under tidigare veckor. Samtidigt kan man läsa att de som är över 18 i Stockholm kan räkna med att få sina vaccinationer "under december eller i början av januari". Det tyder på en eftersläpning på 4 -6 veckor. Det är stor skillnad.

Nu dör ju dock inte folk som flugor, men det är en ganska stor regional skillnad, och skulle ju få väldiga olika regional utfall i dödlighet om farsoten vore värre. Kruxet ligger ju ytterst i leveransförseningarna som bygger på en kombination av massiv upprampning av produktion, med en besvärlig tillverkningsmetod. Nu när vaccinproduktion och utveckling blivit mer lönsamt igen i världen kan vi räkna med att relativt snabbt få snabbare och säkrare vaccintillverkning, till nästa pandemi.

Men friska människor över 18 får vara beredda på att inte få vaccin förrän under december månad eller början av januari, säger Håkan Ström.
Läs mer: Vaccinbrist i Stockholm efter försenade leveranser | SvD