Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home Internet (som det används nu) balkaniserar Sverige

Internet (som det används nu) balkaniserar Sverige

published Aug 11, 2017 11:19   by admin ( last modified Aug 11, 2017 11:19 )

Internet kan användas på olika sätt. Man kan kommunicera med människor med tusentals olika åsikter och läsa texter med lika många olika perspektiv.

Men ett annat sätt använda Internet är att kommunicera med dem som tycker likadant som en själv. Och det är där de flesta av oss hamnar. Det är ju inte precis så att man letar upp folk man inte gillar och blir Facebook-vänner med dem.

Detta gör att man smygande börjar få en lite felaktig bild av världen. Man tror att folk är mer som man själv än vad de egentligen är. Man snackar ihop sig. Och man känner mindre behov av att prata med och förstå andra människor bara för att de finns i ens fysiska närhet. Ju mer ihopsnackad man blir med sina vänner och bekantskaper, desto konstigare framstår "de andra".

Men dessa "andra" människor kommer att fortsätta att finnas runt omkring en. Och när deras åsikter och ens egna åsikter blir alltför annorlunda, när var och en seglar ut i sitt eget sociala nätverk, då smäller det förr eller senare mellan dessa grupper.

Förut hade vi TV och tidningar. Dessa gav ofta en felaktig bild, men det var en bild som vi alla delade.

Strax efter klockan 20 igår gick jag och en kompis vid Slussen i Stockholm. Ett halvdussin polisbilar med påslagna sirener for förbi oss. Senare förstod vi att de ingripit vid en attack mot afghaner på Mynttorget. Dessa afghaner protesterar mot beslut att de ska skickas tillbaka till Afghanistan. När de fredligt protesterar mot detta beslut blir de attackerade av nynazister.

Och det slog mig ikväll, hur når man dessa nynazister? Och jag insåg att det kan bli svårt. De har säkert sina egna sociala nätverk, sina egna texter och det gör att de kan bli ännu mer extrema. För det som är extremt börjar uppfattas som normalt. För tjugo år sedan hörde jag en märklig konversation bland några unga människor som gick förbi mig, den gick så här:

-Vi tog taxi hem

-Men blir inte det väldigt dyrt?

- Nä vi gasa han [tårgas, min anmärkning].

- Vem?

- Taxichauffören

- Varför det?

- Det är billigare.

Och jag tänkte att detta var personer för vilka ett kriminellt beteende var normaliserat. De hade egna normer. Men på den tiden, för 25 år sedan var de ändå en liten kriminell grupp vars normer och världsbild snart skulle komma att slås sönder när de splittras och sugs upp i större sociala nätverk. Men idag kan väldigt avvikande normer hållas levande via våra bubblor på Internet.

Jag tror följande behöver göras:

  • Vi måste ha en ordningsmakt som är en självklar del att se i vardagen. Vi måste ha vänliga patrullerande poliser, i princip allestädes närvarande. När människor kan segla ut i fantasterier på Internet om hur världen fungerar, behövs det några ute i den fysiska världen som förankrar dem i att bete sig som folk.
  • Vi vanliga människor måste ta tag i folk och prata med folk som vi normalt sett inte umgås med. Att gå runt utan att behöva växla några ord med andra, är i och för sig många Stockholmares våta dröm (och kanske även i andra delar av landet), men man kan inte ignorera den fysiska verklighet man lever i. Det är den fysiska verkligheten som kan bli farlig för dej, inte text och bilder på Internet från dina vänner. Ja det kommer att bli ytligt, det blir ansträngda leenden och ytliga sociala aktiviteter tillsammans med folk man knappt känner. Men det måste nog till. Vi måste umgås mer.