Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Google mash-ups verkar dö coolt

Posted by admin | | filed under: ,
Google maps har ett API som gör att man kan överlagra egna data ovanpå Googles kartor. New York Times har en bra artikel om fenomenet.Här är en blogg, Googlemapsmania,  som försöker hålla kolla på alla mash-ups som folk gör.
Oct 20, 2005 01:38

Klaus Manns ande över Stockholm

Posted by admin | | filed under: , ,
Till min glädje ser jag att Richard Wolff ska gestalta den gamle teatermannen Gustaf Gründgens, eller Hendrik Höfgen som han kallas i Klaus Manns nyckelroman Mephisto.

Det är dock inte Manns bok som ligger till grund för monologen, utan ett manus av Lucas Svensson. Jag kommer nog att pallra mig iväg för att se detta.

Klaus Manns bok är bland de bästa böcker jag läst, och läskigt insiktsfull med tanke på att den är skriven redan 1936. Mann såg verkligen varthän det barkade. Boken var förbjuden i Tyskland fram till 1982, genom hårt juridiskt motstånd först av Gründgens själv och sedan Gründgens släktingar. Karriäristen klarade nämligen också av att surfa omställningen tillbaka från diktatur till demokrati.

Istvan Szabos film Mephisto, baserad på boken, är också en riktig, riktig höjdare. Det är ju därför den ligger på min topplista på denna sajt.

Boken Mephisto finns i svensk översättning.


Klaus Mann. bild från fantompowa.net.(Både Gründgens och Mann dog av överdos sömntabletter f ö.)
Oct 20, 2005 09:17

CCR5 delta 32 - HIV-resistensmutationen

Posted by admin | | filed under: ,
CCR5 Δ32 är namnet på den mutation som ger en mer eller mindre resistens mot HIV. Mutationen har bara funnits i pass tre tusen år, och den är spridd i Europa och västra Asien. Det tycks inte vara ett lokalt selektionstryck enbart, utan genen har bara inte hunnit sprida sig längre geografiskt. selektionstrycket har varit kraftigt och smittkoppor kan vara orsaken.

Publicerat i PLoS biology.

Hittat I John Hawks blogg

Här en karta över mutationens spridning

plos


Observera att mutationen inte nödvändigtvis behöver ha uppstått i Skandinavien, det kan också vara så att selektionstrycket har varit störst här. En hypotes är att mutationen uppstått i nuvarande Spanien eller i nuvarande norra Tyskland. Mutationen kan också försämra immunförsvaret mot andra typer av infektioner, och dessutom verkar t ex smittkoppsepidemierna i nordeuropa ha varit kraftigare. Vikingar kan ha varit inblandade i spridningen.
Oct 19, 2005 12:18

Brodmann area 25 - deppcentrum?

Posted by admin | | filed under: ,
Det här är ju väldigt preliminära rön, men vem kan motstå en term som Brodmann area 25?

"Vi har ett Brodmann area 25-problem här, skicka in backup"
"OK, problemet identifierat och terminerat"
"Bra jobbat killar!"

Enligt denna artikel i New York Times kan det vara så att ett visst område i hjärnan har med depression att göra. Men det är mycket spekulation. Men med ett namn som Brodmann area 25 så...

Här är en länk till.

Problemet annars tycks vara att det är svårt att hitta några mönster i hjärnan som med någon precision kan förutsäga något.
Oct 18, 2005 02:24

Det går nu att lägga kommentarer i min blogg

Posted by admin | | filed under: ,
Nu går det att lägga kommentarer i min blogg. Jag ville ha ett skydd mot robotpostningar först. Jag ville ha Captcha (completely automated public Turing test to tell computers and humans apart), för att hindra robotarna att posta.

Och det här är minsann ingen blogspotblogg där allting serveras på silverfat till bloggaren, nej uppför och motvind åt båda hållen ska det vara. Skämt åsido så är Plone mycket kraftfullt, men något Captcha-stöd fanns inte, så det fick jag tillverka själv. Jag har också uppgraderat Plone för att kunna göra detta, då det var nåt vaj i Plone 2.0-final vad gäller kommenterar i största allmänhet..

Man ska tala om vilka fyra bokstäver som ingår i en bild för att bevisa att man är en människa. Genom att använda mig av vrane.com, slapp jag i alla fall skriva/integrera koden för att generera bilderna.

För närvarande blir man klassad som Anonymous user när man postar, men skriv gärna i texten ditt namn. Jag kommer att lägga in ett separat namnfält snart!
Oct 17, 2005 08:48

Nyttig mat och coola pennor

Posted by admin | | filed under: ,
Cool (i båda bemärkelserna) steriliserings/desinficeringspenna.

Vad presidenten äter är nog bra för dig också. Kul att se att gamle GWB äter ungefär samma sak som jag, fast jag tar MSM i st f glukosamin..
Oct 17, 2005 08:36

ADEP - potentiellt nytt antibiotikum

Posted by admin | | filed under: ,
ADEP - potentiellt nytt antibiotikum, som vänder bakteriernas eget enzym mot dem själva. Keat gör också den kloka observationen att före antibiotikum måste vi tänka på:

  • God hygien
  • Ha ekosystem i kroppen som balanserar ut patogenerna
Man måste betala pengar för att få tillgång till ursprungsartikeln i Nature Medicine.
Oct 17, 2005 08:35

Intressant.se tillfälligt nere

Posted by admin | | filed under: ,
Blogghubben intressant.se är nere just nu med ett kryptiskt meddelande på sajten. Mer information här.

Edit: Nu är den uppe igen.
Oct 14, 2005 01:37

C B Hamilton: Vi slår inte (s) beräkningskapacitet

Posted by admin | | filed under: ,
Carl B Hamilton skriver om varför de borgerliga inte ska lägga fram en detaljerad budget nu. Det handlar om hästkrafter. Beräkningshästkrafter. Hamilton menar att sittande regering genom regeringskansliet har överlägset bättre beräkningsresurser. Regeringen kan sönderkritisera även ett överlägset budgetförslag, därför att det finns inte beräkningskapacitet nog på oppositionens sida att matcha kritiken som regeringen kan mobilisera.

Därför framstår för väljaren regeringens förslag som mindre kritiserat. Success through obscurity. Det finns inte nog med borgare för att hinna skjuta sönder detaljerna.

Han exemplifierar med både Tyskland och Storbritannien som exempel på när detta har hänt också i andra länder. Labour och CDU har respektive gått på pumpen pga sämre beräkningskapacitet, enligt honom, när de varit i opposition.

Om Hamilton har rätt, så är detta ett problem som borde åtgärdas. Går det att kvantifiera? Hur mycket utredningsreurser skulle behövas för att matcha regeringens beräkningskapacitet?

Finns det någon gräns över vilken man inte behöver mer resurser?

Hamilton menar också att för mycket räknenisseri också leder till att man inte ser vad som är viktigt, dynamiken som förslagen man lägger leder till.
Oct 14, 2005 01:31

Ståldal: Näringslivets roll i klimatförändringen

På tal om Mikael Ståldal, så  har han börjat blogga, om ett seminarium om Näringslivets roll i klimatförändringen.

Al Gore var där och talade i en timme. Alltså Al G... var Al Gore där??

Jag hade ju velat se honom. Fan!
Oct 13, 2005 10:16