Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Kom ihåg polio i dessa virustider

Posted by admin | | filed under: ,
Polio drabbade många väldigt hårt under 1900-talet. Det var en sjukdom vars epidemiska konsekvenser orsakades av välstånd, och besegrades av välstånd. 

Science Creative Quarterly har en rolig (faktiskt) tecknad serie om polions historia.
Oct 26, 2005 04:10

Det är inte hur många hjärnceller du har - det är hur många kopplingar

Posted by admin | | filed under: ,
Vad skiljer en människas hjärna från en apas? En människas hjärna är större, men på vilket sätt är den större? Det visar sig att vissa delar av vår hjärna, de som har med lukt och syn, faktiskt är mindre än våra apsläktingars (om man tar hänsyn till kroppstorlek).

Den stora skillnader verkar ligga i white matter i prefrontal kortex (eller vad nu den svenska termen är, främre hjärnbark?). White matter korrelerar med antal kopplingar. Vi verkar alltså ha rejält mycket mer kopplingar än våra kusiner aporna. Som är våra släktingar. Nä nu ska jag hålla mig allvarlig.

Mer info hos John Hawks.
Oct 26, 2005 11:13

Blockeringsmolekyler som kan ta sig in i hjärnan

Posted by admin | | filed under: ,
I Science blog står det om en typ av molekyler, antisense, som kan hindra gener att producera proteiner. Universitet i St Louis säger sig nu ha skapat antisense-molekyler som kan ta sig från blodet in i hjärnan, vilket normalt är mycket svårt. Tanken är att man då kan reglera halten av olika protein i hjärnan, och på så sätt kunna justera halter, för att ta bort Alzheimers och alkoholism.

Den som lever får se.
Oct 26, 2005 08:37

Bits flippar i huvuden i Irak

Posted by admin | | filed under: ,
I DN kommenterar Niklas Ekdal att omröstningens resultat kommer att påskynda delningen av Irak. Argumentet han framför är att sunni i stor utsträckning inte bor där oljan finns.

När man går från diktatur till demokrati så är det en massa föreställningar och vanor som måste ändras.

Låt oss förenkla detta riktigt, riktigt mycket. Låt oss reducera det till en räcka ettor och nollor. En irakisk terrorist kanske då har en föreställningsvärld som ser ut så här:

10001011001001001

Medan en demokratiskt sinnad person i samma land ser ut så här:

11110110011011101

Varje bit står för något antagande i personens hjärna, om omvärlden. Då måste ett antal bits i terroristens huvud "flippas", noll till ett eller ett till noll för att han ska bli en snäll demokrat.

Hur kan då dessa bits flippas?

Jo, omröstningen i sig är en flippkraft, som attackerar föreställningen "majoriteten av irakier stödjer mej". Den bitten kan helt enkelt inte ligga kvar i det läget med mindre än att man konstruerar en ganska stor rövarhistoria för att hålla den på plats i befintligt läge.

Hur många bits som kan flippas på en viss tid beror på två saker:

  • Hur många flippkrafter det finns
  • Hur övertygande dessa är

När USA ockuperade Japan efter andra världskriget var det inte många som ifrågasatte Japans väg till demokrati, eller att kejsaren var en människa och inte en gud. USA:s seger hade varit så förkrossande att det var lätt att flippa ganska många bits ganska snabbt.

Ekdal menar att Irak kommer att delas. Kanske han har rätt. Jugoslavien delades ju.

Men vi lever i en värld där handelsavtal kan upprättas fort, där ny teknik snabbt kan marschera in, vilket innebär att man känner en större trygghet som individ i att lita på flippkrafterna.

Det är möjligt att Iraks sunnimuslimer kommer att vilja bryta sig loss, men det beror på läget. Om de anser att de har mer på att förlora än på att vinna på det, så kommer de att överväga att  flippa sina bits, hellre än att gå i krig. De kommer att behöva bedöma om de kommer att kunna erövra oljefälten. Hur hårt bitsen sitter, beror också på hur emotionellt förankrade de är. I forna Jugoslavien har ju många serber länge hållt fast vid en verklighetsbeskrivning som har som ett ankare ett slag på trastfälten på 1300-talet. I sådana fall tar flippandet längre tid.
Oct 25, 2005 03:30

Irak sa ja till grundlagen!

Posted by admin | | filed under: ,
Vad roligt!

Se till exempel här i DN.

78% röstade ja, det är ju fantastiskt!

Och terrorn fortsätter. Men nu har de ju svart på vitt, nästan 80% av befolkningen mot sig. USA:s mål att  göra om Irak till en liberal demokrati till fromma för dess befolkning, kommer närmare för varje dag.

Förmodligen kommer väl åtminstone några s k frihetskämpar att fundera på vad de håller på med.
Oct 25, 2005 02:52

Försök att göra artificiellt liv med fettlösligt PNA

Posted by admin | | filed under: ,
Man byter ut DNA mot något som de kallar PNA.

Läs mer här.
Oct 24, 2005 10:44

Få din dröm som seriestripp

Posted by admin | | filed under: ,
En tecknare gör seriestrippar på de beskrivningar av drömmar som folk skickar in. Det är ju briljant! Åtminstone för mig, så inser jag nu plötsligt när jag ser detta som-jag-aldrig-tänkt-på-förut-men-som-nu-verkar-fullkomligt-naturligt, att seriestrippen kanske är det uttrycksmedium som ligger närmast hur jag drömmer.

Här en av mina favoriter.

Hitat via Mindhacks.
Oct 24, 2005 09:52

Se världens utveckling i flash

Posted by admin | | filed under: ,
På sajten gapminder.org finns en väldigt häftig flashpresentation. Observera att det är nio individuella presentationer som nås med sifforna 1-9 i underkant.Man kan se individuella länder, zooma fram och tillbaka i tiden och allt rör sig. Om du bara ska se en presentation om ekonomisk utveckling i världen detta år - så är det den här!Hittat via Smartypants på flashback.
Oct 23, 2005 10:47

Den som inte är lycklig, vet inte hur man shoppar

...och de flesta av oss vet inte hur man shoppar!

Folk blir inte lyckligare av det de konsumerar, i stor utsträckning. Man kan bli lyckligare om man är rikare än de andra i ens samhälle, men samhället i stort blir inte lyckligare.

En del olyckskorpar menar att man ska sluta med ekonomisk tillväxt helt och hållet, men Robert H Frank drar en annan slutsats: Vi är helt enkelt inte så bra på att shoppa än.

Det är nämligen så att det finns vissa kvalitetsökningar och -minskningar som vi snabbt anpassar oss till, till exempel storleken på huset man bor i. Men det finns andra, såsom starka ljud och rusningstrafik, som vi inte adapterar oss till. Man kan mäta stresshormoner hos t ex busschaufförer i rusningstrafik och de är höga, och förarna är också mycket sjukskrivna. Man vänjer sig aldrig vid det.

Allt detta går att läsa om i ett paper, How not to buy happiness, i Daedalus (MIT Press).

Hittat via Thinking Meat.
Oct 23, 2005 10:39