Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Tunga texter av Stridsberg

Posted by admin | | filed under: ,
Peter Stridsberg har en sajt med ett antal tunga texter på. Precis som Mikael Ståldal är han en strategisk tänkare. Jag tar mig friheten att klippa ut hans innehållsförteckning och posta här. Följ, läs och håll till godo!

(Hittad via cadmus)Oct 13, 2005 09:32

Moral en konsekvens av tre interagerande delar i hjärnan?

Posted by admin | | filed under: ,
Är moral ur funktionellt hänseende en konsekvens av tre interagerande delar i hjärnan, en som håller ordning på gällande regler och möjliga utfall, en som ger belöning, och en som kan läsa situationer?

En sådan modell har föreslagits som kallas  the event-feature-emotion complex framework (EFEC).

Jag vill tro att moral är ett så kraftfullt system att de kan uppstå på många olika sätt, eftersom det för så många fördelar med sig.
Oct 13, 2005 03:30

Saker kan bara bli bättre

Posted by admin | | filed under: ,
Det är lätt att överväldigas, influeras och påverkas av negativa nyheter och tankar. Detta blogginlägg är en motvikt till allt detta. Jag tänker inte argumentera i detta inlägg, eftersom studier visar att argument ofta är fel och öppna för allsköns kritik. Så:

Saker och ting kan bara bli bättre!
Oct 13, 2005 11:14

Det ÄR större att förlåta

...eller i alla fall mindre stressande. Personer som blir tillsagda/suggererade att känna sig sårade av eller bittra mot någon upplever mycket mer stress än de som förlåter eller använder empati. Kom ihåg:

"The best revenge is living well"

Ursprungligen från:

Witvliet, C.V.O, Ludwig, T.E., & Vander Laan, K.L. (2001). Granting forgiveness or harboring grudges: Implications for emotion, physiology, and health. Psychological Science, 12(2), 117-123.
Oct 13, 2005 12:45

Dagens maskin, och Gravitation Är Bra För Dig

Posted by admin | | filed under: ,
Istället för dagens citat får det bli en dagens maskin.

The Random Positioning Machine
Används för att simulera olika gravitationer eller tyngdlöshet, på skrivbordet. Fast det blir ju mest tyngdlöst över tiden för preparatet, så att säga. Med en sådan här maskin har man nu påvisat en massa immunförsvar slutar fungera i en människa vid tyngdlöshet, framförallt T-lymfocyter. Talking Heads har skrivit låten "Gravity keeps you down", får väl ändras till "Gravity keeps you healthy".


Oct 12, 2005 06:27

Norbergs John Bonython-föreläsning

Posted by admin | | filed under: ,
..i Australien finns nu på webben. Förutom att vara allmänt bra innehåller den ett riktigt, riktigt bra citat:

"When Marx died in 1883, the average Englishman was three times richer than he was when Marx was born in 1818."

Norberg lägger också ut texten om vad som verkar vara hans senaste projekt, att se på de psykologiska orsakerna till antiliberalism. Återigen väljer Norberg en faktabaserad strategi istället för att gå i clinch med motståndarna. Han talar om att hantera våra interna varningssystem och förstå varför de kan ge en skev bild av världen. (Jag däremot, i mina små insatser har en tendens att gå mer i clinch, fast det finns en tanke bakom det också. Jag vill vrida de föreställningar som finns rätt, snarare än att hantera dem mer som aberrationer från stenåldern. Jag vet inte vilken väg som fungerar bäst. Jag tror att båda kan behövas. Men att gå i direkt clinch ger ingenting, eftersom man då sänker sig till motståndarens nivå.)
Oct 12, 2005 10:04

Permanent genterapi - häftigt!

Posted by admin | | filed under: ,
Man kan ju faktiskt ympa in aktiva gener i någon del av en cells DNA som inte kodar något. Då följer de nya aktiva generna med i celldelningen - voilá, permanent genterapi.

Man bör ju göra rätt från början då. Annars kan det bli fel.
Oct 11, 2005 04:19

Andreas Malm i DN kultur - längst ner i idéhögen

Posted by admin | | filed under: ,
I dagens DN kultur har Andreas Malm skrivit en artikel: Längst där nere. Budskapet i den är väldigt enkelt: De fattiga i världen dör, och det är de rikas fel. Eller rättare sagt det är kapitalismens fel.

Det är en artikel om skuld. Om en tung, oavvislig skuld, om lidande och död, och vem som bär ansvaret för detta. Det är anslaget i artikeln. Och med ett sådant sinistert anslag, bör den som drabbas av skulden, darra och skämmas.

Artikeln talar om koldioxiden som släppts ut i världen, och som nu enligt artikeln sammankallat vädermakterna för att driva de fattiga i fördärvet. Och vem som är skyldig till detta står för Andreas Malm glasklart:

"Det är koldioxidkapitalismen."

Låt oss stoppa ett ögonblick vid denna anklagelse. Anklagelsen har två delar, den om koldioxid och den om kapitalism.

Koldioxid
Det finns mycket som tyder på att växthusgaser (inte nödvändigtvis bara koldioxid) bidrar till en uppvärmning av planeten. Dock kommer naturkatastrofer att drabba fattiga, växthuseffekt eller inte. Men koldioxidanklagelsen är inte uppenbart grundlös i alla fall.

Kapitalism
Det är inte kapitalism som skapar koldioxid. Det är industrialism, baserad på fossila bränslen. Kapitalism är ett sätt att lägga samman resurser för att utföra saker. Har ingenting med koldioxid att göra i sig. Kommunister t ex var rätt bra på att använda resurser de också. Kapitalism fungerar bra utan fossila bränslen. Kapitalism är oöverträffat för att skapa välstånd och trygghet, för alla som får ta del av den. Den som inte tycker om kapitalism, tycker inte heller om människor.

De fattiga
Andreas Malm ställer sig aldrig frågan varför de fattiga är fattiga. Det finns idag ingen anledning att ignorera den kunskap som finns: Kapitalism ger rikedom. De fattiga är fattiga för att de inte får del av kapitalismen. Andreas Malm pratar om mayaindianers sluttande bon. Jag kan lova att de bona föröds lika mycket av ett regn som är växthusrelaterat, som av ett regn som inte är det. Det finns inget romantiskt över fattigdom. Om bostäderna inte klarar dessa påfrestningar måste såklart dessa människor bo bättre. Och det går att få dem att bo bättre. Med kapitalism. Det finns inget inneboende genetiskt som hindrar. De enda som tror det, är ju faktiskt rasister, även om många av dem själva inte tycks vara medvetna om det.

Sammanfattning
En stor del av våra intellektuella, och med intellektuella menar jag de som skriver på mediaplats och de som upplåter mediaplats, bär på en föreställningsvärld som inte matchar verkligheten. Man skriver om tunga frågor om skuld, utan att se de uppenbara sätt som finns att göra gott. Istället argumenterar man för, ja för vadå?

I Andreas Malms artikel finns det inget hopp, ingen lösning. Det är en depression satt i textformat. Men det finns lösningar, och goda lösningar. Av dessa syns inte ett spår.

DN Kultur fortsätter sin ökenvandring bland klantigt hopsatta känslomässiga och moraliska teman, utan kontakt med verkligheten. Samtidigt dör folk. Och då blir ju var den idémässiga skulden ligger, allt tydligare. Men jag tror inte att de som borde axla den skulden, kommer att darra och skämmas. Det är alltid någon annans fel.


Oct 11, 2005 03:46

Tillbaka från London

Posted by admin | | filed under: ,
Så är man tillbaka från London (i fredags). Eller rättare sagt tillbaka från Stansted.

Vad fick mig att leva som en marginalexistens invid Stansteds flygplats i tre dygn?

Jo, jag undervisade i Plone, och vi har lagt kursen på SAS Radisson, Stansted så att det är lätt för folk att flyga in. Fast den här gången var det bara engelsmän som gick den, från Cambridge University och British Journal of Medicine.

Plone är en dokumentserver. Bloggen du läser nu är skriven i Plone, i botten är bloggen baserad på en ploneprodukt som heter Quills men med mycket modifiering av mig, och omvärldsbevakningen är en av mig tillverkad produkt, byggd ovanpå feedparser.

Nåväl, vilka erfarenheter kan jag dra av min london- eller snarare stanstedresa?

Det är tungt att bära 30 kilo bagage.
När man håller en kurs måste allt klaffa. Det enklaste sättet att få något att klaffa är att ta med allt själv, och ha alternativlösningar om något inte skulle fungera. Så jag hade laptoppar, nätverkskablar, kabelswitchar och trådlöst, och dokumentation till deltagarna. Det blir mycket övervikt att betala eftersom Ryanair maxar 15 kg på check-in-bagaget.

Hur maxar man sitt handbage?
Enkelt. Samsonite 325 series freestyler aviero är en mycket bra väska, tunn och sladdrig gjord precis efter maximimåtten (40x55x20). Och den har ryggsäcksremmar. Och den håller (i alla fall än så länge). Det går in två fullstora laptops och en hyfsat stor projektor i den. Och sladdar, och en del papper.

Samsonite.se går f.ö. till en engelskspråkig sajt där man ska välja land. Döh.

Bo där du lär ut
Av olika skäl så bodde jag på Stansted Hilton men undervisade huvudsakligen på Radisson. Det är för långt mellan hotellen för att gå och hämta en pryl man glömt. Bo där du lär ut!
Oct 10, 2005 07:24

Kanonanförande av Henrik Alexandersson: Vanföreställningar och verklighetsuppfattning, och vikten av att ta mark.

Posted by admin | | filed under: ,
... och ni behöver inte lita på mitt omdöme eftersom Alexandersson spelade in sig sjäv och har lagt upp resultatet som mp3-fil.

Alexandersson talade igår på frihetsforum och tog upp ett antal intressanta teman, med stor precision:

  • De olika partiernas förhållande till liberalism
  • Vikten av att kommunicera enkelt
  • Vikten av att agera
  • Att sossarna faktiskt kan debattera med sig själva utan att någon klagar: I ett socialdemokratiskt Sverige skulle.. Men vi lever ju i ett socialdemokratiskt Sverige!
  • Att borgarna själv tror att de är onda, när de är goda
  • Att liberaler måste ta position i podcast och IP-tv-världen, så vi inte blir omkörda av ABF et consortes.


Hans egen sammanfattning finns här.

Oct 09, 2005 11:00