Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Kunglig svensk avundsjuka

Posted by admin | | filed under:

Nu har jag bloggat om riskbeteende i bl a människor pga infektion av
Toxoplasma Gondii, patologiska lögnare med ljusgråa hjärnor och
anorektiker med antikroppar mot hormoner.<br>
<br>
Jag väntar med spänning på om den Kungliga Svenska Avundsjukan bara är en förkylning som gått fel.<br>

Sep 30, 2005 03:17

Anorexi & bulimi p.g.a. patogen + immunrespons?

Posted by admin | | filed under: ,
I det aktuella numret av The Economist finns en artikel om ett forskningsarbete vid Karolinska Institutet som tyder på ett samband mellan antikroppar mot melanokortiner (hormoner som reglerar tämligen komplexa beteenden i hjärnan) och anorexi. Även Bulimi är korrelerat, fast tvärtom. Det kan då vara så att dessa sjukdomar beror på en infektion av en bakterie eller virus, vilken har en förmåga att efterlikna kroppsegna strukturer, och på sätt lurar immunförsvaret att attackera den egna kroppen, i det fallet melanokortinerna i kroppen. Skurkar som nämns i sammanhanget är Helicobacter Pylori, Escherichia coli och influensa-A

Många forskare tror nu att andra psykiatriska besvär också kan ha en autoimmun grund.
Sep 30, 2005 03:13

Manipulativ & ljugande p.g.a. hjärnans struktur?

Hur kommer vi att se på människor när hjärnan mer och mer betraktas som ett organ, med olika struktur från person till person?

University of Southern California har gjort en liten undersökning om hur mycket grey matter respektive white matter som ett antal försökspersoner hade, och hur det relaterade till om de var patologiska och manipulativa lögnare. Resultatet var att sådana personer hade mindre grey matter och mer white matter i hjärnan. White matter är tydligen kopplingar, och forskarna framlägger teorin att det krävs en hel del tankeverksamhet för att ljuga och manipulera.

Det rör sig bara om totalt 59 personer i undersökningen, och en hel del godtycke kan säkert hittas i vilken person som klassades som normal eller lögnare. Det kan ju vara en tillfällighet.

Autister ska ha för övrigt ha motsatt arkitektur, mycket grå massa och lite vit.

Jag tycker att det är viktigt att man inte försvagar kravet på att människor ska bete sig moraliskt, bara för att olika människor potentiellt har lättare eller svårare för det, och det visste vi ju redan innan att de hade, om än inte på vilket sätt. Samtidigt finns det ju en gräns där man måste acceptera att det är fysiskt omöjligt att kräva vissa saker av en specifik individ.

Det sägs ju att hjärnans struktur kan ändras med inlärning, påvisat hos t ex taxichaufförer som lär sig Londons alla gator. Men jag förmodar att man inte kan påverka sina egna halter av vit respektive grå hjärnmassa? Hade man kunnat det, hade ju autister kunnat självmodifiera sig, och kanske då också patologiska lögnare (om vi ska tro på de preliminära resultaten, och teorierna bakom).

(Hittad på Mindhacks.)
Sep 30, 2005 12:53

Smörj in dig i betaglukan!

En antirynkkräm som fungerar. Nya forskningrön visar att en beståndsdel i bl a havre, betaglukan, kan ta sig in i huden och göra lite nytta.
Sep 29, 2005 11:13

Är ekologisk mat så himla nyttig?

Posted by admin | | filed under: ,
Jag tror ju det. Eller jag tror att jag tror det... Fast en del "naturliga" växtsjukdomar producerar ju toxiner också.

I alla fall, Andreas Bergh har funderat lite över ämnet.
Sep 28, 2005 06:58

PsyOps effektivitet - myt eller verklighet?

Posted by admin | | filed under: ,
mindhacks står det om ett företag som utför PsyOps - att påverka en befolkning att bete sig på ett visst sätt med hjälp av selektiv information riktad mot dem.

I Defense Suppliers Directory presenterar de sin verksamhet som:

Campaigns may range from homeland security and compliance issues to humanitarian and healthcare behaviour changes. In special circumstances the company will undertake political projects, especially if the sovereignty of the country is at stake, and - very occasionally - corporate campaigns.

Länk till artikle i Slate: "You Can't Handle the Truth: Psy-ops propaganda goes mainstream".
Sep 28, 2005 12:58

Greiders grodor: frihetsbörda - psykologisk punktering

Posted by admin | | filed under: ,
I konsumenttidningen Råd och Rön har Göran Greider upplåtits en krönika. Jag fattar inte varför han har fått det utrymmet. Är konsumentupplysning en yttersta vänsterfråga?

I senaste krönikan ekologisk punktering (nr 8 september 2005, ej fritt tillgänglig på webben) lyckas han med konststycket att mynta ordet "frihetsbörda". Det är det ok vi konsumenter tydligen lever under när vi kan välja vad vi vill köpa till våra liv. Smaka på den, frihetsbörda! Jag tror att jag också lider av en lyckobörda, finns hjälp? En halvtimmes session med Göran Greider?

Det är ju skönt när tokvänstern rakt ut säger hur de tänker, men det är ytterst beklämmande hur en tidning vars syfte är att hjälpa konsumenten att hitta i utbudet, argumenterar för att utbudet ska försvinna. Vad röker redaktionen på Råd & Rön och kan ni undvika att erbjuda mej det?

Tack till Johan Bergkvist, en tidigare entusiastisk prenumerant, för informationen.
Sep 28, 2005 10:49

Beroendepunkten

Posted by admin | | filed under: ,
Johan Norberg har skrivit en artikel i tyskspråkiga Financial Times Deutschland som han länkar till från sin blogg. Artikeln får mig att tänka på det där med att hitta något bra sätt att beskriva att majoriteten av valmanskåren är beroende av det allmänna. Man skulle kunna kalla det beroendepunkten, en slags point of no return, ungefär som att vara bortom peak oil.

Jag undrar dock hur bra termen beroendepunkten skulle slå i Sverige? Eller rättare sagt på vilket sätt den skulle slå...  Många på vänstersidan skulle säga att det är fint att vara beroende, att vi alla tillsammans är beroende av det allmänna. I deras ljus kanske beroendepunkten kan bli den punkt där man äntligen knäckt ryggen på det kapitalistiska, egoistiska samhället. Man har nått den mysiga beroendepunkten.

Ett samhälle där människor är så rädda för varandra att de inte vågar låta sin nästa utvecklas i frihet, är ett samhälle som också kommer att få skörda frukterna av det synsättet, både i form av stympade individuella liv, och det samhälleliga priset när värden som kreativitet och personlig omtanke släpas i smutsen och bestraffas ekonomiskt.

Alla har en hjärna, och byråkratens hjärna är inte större än din. Ändå ska han ta beslut för dig i ditt liv. Man kan faktiskt se det så enkelt: Det är ingen bra resursallokering att du inte ska använda din hjärna, och att hans ska vara överarbetad. Det är bara så länge du är rädd för dina medmänniskor som hans strategi fungerar, och du fogar dej.
Sep 28, 2005 09:44

A standing joke on slashdot

Posted by admin | | filed under:
One of the standing jokes on slashdot is that the audience of slashdot is:

  • male
  • has never met a woman in real life

So when a story about a solar powered hand bag turns up, the jokes are obvious:

Re:Uh huh...

(Score:5, Funny)
by Anonymous Coward on Monday September 26, @18:41 (#13651524)
You know women ? You must be new to slashdot.Demographic

(Score:5, Funny)
by Joe Random (777564) Alter Relationship on Monday September 26, @18:46 (#13651585)
This will be great for all those female slashdo...
I mean, it'll be a great gift for some slashdotter's girlfr...
Why is this article here, again?

Sep 27, 2005 11:01