Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Dagens citat

Posted by admin | | filed under:
Don't listen to me. Read the Bible
But if I read the Bible, then I'd be listening to you, which you just told me not to do. I've become confused. I'll stay here and await further instruction.

Från slashdot.
Sep 25, 2005 10:33

Det vetenskapliga bloggandets fördelar

Posted by admin | | filed under: ,
Är vetenskapliga artiklar så vetenskapliga? I Pork Barrel Paleoanthropology tar John Hawks upp ett antal problem med hur man skriver och publicerar vetenskapliga artiklar, och jämför det med det vetenskapliga bloggandets fördelar:

  • det går inte att smyga in extrasaker,
  • det går inte att ignorera konkurrerande hypoteser
  • kortare pressläggning.
  • med mera
Sep 24, 2005 08:48

The revolution will be advertised

Posted by admin | | filed under: ,

Hittade denna Google-annons på bloggtopen(!).

Tydligen försöker revolutionärerna nu använda marknadskrafterna och annonsera för att göra revolution. It's all business nowadays. De kan säkert också göra en hel del pengar på franchising.

En favorit är ju knappen "Seger åt det irakiska motståndet". Tydligen så är det bra vad som än segrar så länge det inte är USA. Ren ondska, mina damer och herrar. Närmare än så här kommer ni förhoppningsvis inte det i verkliga livet!

Man hade kunnat skratta åt eländet, men så minns man alla de svenskar som stött Pol Pot, Castro och andra diktatorer, och då inser man att detta förhoppningsvis är en sista freak show-föreställning. Jag kommer senare att blogga om hur tokvänstern fungerar, och vilka roller man kan spela i den. Det är en mycket känslomässig föreställning kan jag avslöja. Men det blir en annan dag.
Sep 24, 2005 08:23

Friska länkar om hjärnan, evolutionen och vetenskap i största allmänhet

Posted by admin | | filed under: ,
Jag har uppdaterat min bloggrulle (det är den där puffen till höger på min blogg som heter lästa bloggar) med ett antal eminenta bloggar om vetenskap, speciellt rörande medicin, hjärnan och evolutionen, ämnen som jag tycker är intressanta, tydligen.

Bloggarna ligger också med de 5 senaste nyheterna i varje, under fliken omvärld längst upp till vänster på min blogg. Jag har skapat fliken omvärld för mitt eget höga nöje och faktum är att jag surfar mycket mindre nu, när jag bara kan gå in där och se hur det står till i världen. Prova gärna fliken! Den laddar lite långsamt, men det ska jag fixa vid tillfälle.

OK, jag kopierar in länkarna direk i denna post så råder det inget tvivel om vilka länkar det är:

MedGadget
Cognitive Daily
Keat's Telescope
The Loom
John Hawks
PsyBlog
Science Blog
The Scientific Indian
Mind Hacks
Sep 23, 2005 08:08

Människor nära släkt

Posted by admin | | filed under: ,

Det mänskliga trädet har korta grenar jämfört med andra primater.
Hittat via De Rerum Natura.
Avser mitokondrie-DNA.
Sep 22, 2005 06:38

Folkmord i Elfenbenskusten farligt nära

Posted by admin | | filed under: ,
Peter Stridsberg har beskrivit situationen i Elfenbenskusten på sajten Dictator of the Month.

Här en text på svenska, som också beskriver läget, publicerad med Peters tillåtelse.

Läget i Elfenbenskusten är rätt allvarligt. Bifogar en analys från januari, men fortfarande aktuell, av risken för folkmord i landet.

Vad händer nu? Val skulle hållas i slutet på oktober men de senaste veckorna har det blivit helt uppenbart att det inte kommer ske. Landet är uppdelat mellan rebeller i Nord och diktator i Syd. Diktatorn, Gbagbo, har precis innan valet uppfyllt kraven som ställts i fredsvillkoren men rebellerna litar inte på att få leva vidare (sannolikt med viss rätt) om de lämnar ifrån sig vapnen och det är mycket tveksamt om valen skulle hållas även om rebellerna lät sig avväpnas.

Rebellerna erkänner inte Gbagbos legitimitet efter den 30 oktober och Gbagbo kommer förstås hävda att han är president i kraft att nya fejkade val eller i avvaktan på att val skall kunna hållas. Risken att någon av sidorna vill börja slåss igen är därför stor, risken att FN:s fredsbevarare inte orkar stanna kvar i en sådan eventualitet alltför stor. (Gbagbo testade FN & Frankrike i nov 2004 i ett försök att  återuppta striderna).

Gbagbo finansierar den mycket starka rasisitiska  milisrörelsen i landet. Det här är SA på 2000-talet. Unga rakade män med kalashnikovs och mashetes som talar om att rensa landet från invandrare (vissa med anor från 1600-talet!). Numerär? Enligt international crisis group runt 150000
för något år sedan.

Men vad bör vi göra? Jag tycker FN/EU/USA borde kräva att valen skall organiseras och hållas av det internationella samfundet vid någon tidpunkt i framtiden. Vi har en internationell brottsdomstol. Är kanske nästa steg en internationell valkommission för länder som har problem att hålla justa val?

Och i vilket fall som helst måste vi se till att FN-trupperna och fransmännen stannar kvar och övervakar freden, gärna genom att erbjuda resurser.

För övrigt sitter Göran Persson som vice-president bredvid Affi N'Guessan i Socialistiska internationalen. Affi är känd för att vara en av regimens hard-liners, d.v.s. vill rensa landet från invandrare, besegra den halva av landet som rebellerna kontrollerar med våld etc. SI har förvisso gått från att stödja Gbagbo fullt ut till en något mer skeptisk linje, men att Göran skall motionera om att slänga ut Elfenbenskusten kan vi helt klart kräva.

Sep 21, 2005 08:38

Kvinnans ställning och kristnandet

Posted by admin | | filed under: ,
I dessa tider av Fi och Da Vinci-koden så uppmärksammade min polare Johan mig på följande text:

Hur kvinnans ställning förändrades då Skandinavien kristnades

Tillägg: Författaren heter Tove Solander och har många texter publicerade på sin hemsida. Jag har inte hunnit läsa så många än.
Sep 21, 2005 03:46

Dagens ord

Posted by admin | | filed under: ,
Apropå nya budgeten:

Pysselsättning

Från Gunilla Hjelm
Sep 21, 2005 08:32

I en splittrad värld, eller en värld av splitter?

Posted by admin | | filed under: ,
I dagens värld behöver vi inte vara lika rädda som förut för att hela världen försvinner i ett atomkrig, utan nu kör vi ett mer demokratiskt lågnivå-våld. Enligt DN så säljer SSAB 40% mer pansarplåt än för två år sedan.



Sep 20, 2005 01:18