Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Barn under 3 utvecklas bäst med mamma

Enligt en stor undersökning i Storbritannien så bör barn under tre tas om hand hemma av sin mamma. Citat ur artikeln:

According to Penelope Leach, a leading British childcare expert and one of the study's authors, the social and emotional development of children cared for by someone other than their mother 'is definitely less good'.

Such children tend to show higher levels of aggression or are inclined to become more withdrawn, compliant and sad. Tests included the ability to do a series of set tasks and the level of eye-contact maintained with adults.

Detta gäller dock inte om mamman t ex är deprimerad:

Leach said the study indicates that not all babies and toddlers do well at home. Children of mothers suffering depression or having other priorities than motherhood fared better with childminders and nurseries. 'Mummy care isn't necessarily the gold standard,' said Leach.

Alternativ man jämfört med är dagis (nurseries), släktingar och dagmammor (child minders).
Oct 02, 2005 11:55

Webbaserade spel som tränar en för ett fritt samhälle

Posted by admin | | filed under: ,
Det här har jag väntat på länge (kanske det har funnits en tid?). Spel som visar på dynamiken i ett fritt samhälle, och hur man hanterar den.

Liberty arcade

(hittade via Sänd mina rötter regn)
Oct 01, 2005 11:01

Så detekterar man en rootkit!

Posted by admin | | filed under: ,
Microsoft har kommit på en riktigt, riktigt smart sätt detektera rootkits på windows. Tekniken fungerar på alla OS f ö.

Det bygger på en väldigt enkel observation: För att en rootkit ska kunna passera obemärkt i operativsystemet så måste den ljuga. Den måste ljuga om någonting: Filers storlek, deras innehåll, processer som är igång etectera. Det är genom detta ljugande som rootkit:en kan dölja sig.

Så vad man helt enkelt gör är att man ber rootkiten berätta, och sedan jämför man med sanninngen. Så här går det till rent praktiskt:

Man startar ett program på den potentiellt root:ade datorn och ber det programmet scanna igenom datorn efter checksummor och registrynycklar, och sparar resultatet på disk i en fil. Sedan bootar man om datorn med en boot-CD, och skriver en likadan fil till. Om filerna är olika så var det någon som ljög vid första scanningen!

Programmet finns beskrivet här, och Bruce Schneiers blogg om det finns här.

Och SysInternals har gjort en egen version av konceptet.


Oct 01, 2005 11:29

Bakterier sociala och snackar med varandra

Posted by admin | | filed under: ,
Genom att skicka ut en "jag är här"-molekyl. Till exempel kan man "lura" kolerabakterier att de är jättemånga i maggen, och då hoppar de ut för att hitta en ny värd.
Sep 30, 2005 05:13

Kunglig svensk avundsjuka

Posted by admin | | filed under:

Nu har jag bloggat om riskbeteende i bl a människor pga infektion av
Toxoplasma Gondii, patologiska lögnare med ljusgråa hjärnor och
anorektiker med antikroppar mot hormoner.<br>
<br>
Jag väntar med spänning på om den Kungliga Svenska Avundsjukan bara är en förkylning som gått fel.<br>

Sep 30, 2005 03:17

Anorexi & bulimi p.g.a. patogen + immunrespons?

Posted by admin | | filed under: ,
I det aktuella numret av The Economist finns en artikel om ett forskningsarbete vid Karolinska Institutet som tyder på ett samband mellan antikroppar mot melanokortiner (hormoner som reglerar tämligen komplexa beteenden i hjärnan) och anorexi. Även Bulimi är korrelerat, fast tvärtom. Det kan då vara så att dessa sjukdomar beror på en infektion av en bakterie eller virus, vilken har en förmåga att efterlikna kroppsegna strukturer, och på sätt lurar immunförsvaret att attackera den egna kroppen, i det fallet melanokortinerna i kroppen. Skurkar som nämns i sammanhanget är Helicobacter Pylori, Escherichia coli och influensa-A

Många forskare tror nu att andra psykiatriska besvär också kan ha en autoimmun grund.
Sep 30, 2005 03:13

Manipulativ & ljugande p.g.a. hjärnans struktur?

Hur kommer vi att se på människor när hjärnan mer och mer betraktas som ett organ, med olika struktur från person till person?

University of Southern California har gjort en liten undersökning om hur mycket grey matter respektive white matter som ett antal försökspersoner hade, och hur det relaterade till om de var patologiska och manipulativa lögnare. Resultatet var att sådana personer hade mindre grey matter och mer white matter i hjärnan. White matter är tydligen kopplingar, och forskarna framlägger teorin att det krävs en hel del tankeverksamhet för att ljuga och manipulera.

Det rör sig bara om totalt 59 personer i undersökningen, och en hel del godtycke kan säkert hittas i vilken person som klassades som normal eller lögnare. Det kan ju vara en tillfällighet.

Autister ska ha för övrigt ha motsatt arkitektur, mycket grå massa och lite vit.

Jag tycker att det är viktigt att man inte försvagar kravet på att människor ska bete sig moraliskt, bara för att olika människor potentiellt har lättare eller svårare för det, och det visste vi ju redan innan att de hade, om än inte på vilket sätt. Samtidigt finns det ju en gräns där man måste acceptera att det är fysiskt omöjligt att kräva vissa saker av en specifik individ.

Det sägs ju att hjärnans struktur kan ändras med inlärning, påvisat hos t ex taxichaufförer som lär sig Londons alla gator. Men jag förmodar att man inte kan påverka sina egna halter av vit respektive grå hjärnmassa? Hade man kunnat det, hade ju autister kunnat självmodifiera sig, och kanske då också patologiska lögnare (om vi ska tro på de preliminära resultaten, och teorierna bakom).

(Hittad på Mindhacks.)
Sep 30, 2005 12:53

Smörj in dig i betaglukan!

En antirynkkräm som fungerar. Nya forskningrön visar att en beståndsdel i bl a havre, betaglukan, kan ta sig in i huden och göra lite nytta.
Sep 29, 2005 11:13

Är ekologisk mat så himla nyttig?

Posted by admin | | filed under: ,
Jag tror ju det. Eller jag tror att jag tror det... Fast en del "naturliga" växtsjukdomar producerar ju toxiner också.

I alla fall, Andreas Bergh har funderat lite över ämnet.
Sep 28, 2005 06:58

PsyOps effektivitet - myt eller verklighet?

Posted by admin | | filed under: ,
mindhacks står det om ett företag som utför PsyOps - att påverka en befolkning att bete sig på ett visst sätt med hjälp av selektiv information riktad mot dem.

I Defense Suppliers Directory presenterar de sin verksamhet som:

Campaigns may range from homeland security and compliance issues to humanitarian and healthcare behaviour changes. In special circumstances the company will undertake political projects, especially if the sovereignty of the country is at stake, and - very occasionally - corporate campaigns.

Länk till artikle i Slate: "You Can't Handle the Truth: Psy-ops propaganda goes mainstream".
Sep 28, 2005 12:58