Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Amerikanska företag vågar inte sponsra Darwinutställning

Ur Sydney Morning Herald:

The American Museum of Natural History is coy about its failure to find corporate money to mount the exhibition, which will tour the US before moving to London's Natural History Museum in 2009 to mark the bicentenary of Darwin's birth.

Steve Reichl, a press officer for the American museum, said a list of forthcoming exhibitions was sent to potential sponsors and none wanted to back the Darwin exhibition. He declined to reveal the companies approached.

A prominent Metropolitan Museum donor said: "You can understand why the Museum of Natural History might not want to admit such a thing.

"They are concerned about finding corporate funding for exhibitions in the future."

Hittat via John Hawks.


Nov 23, 2005 12:45

Instincto får dig att tappa vikten

För några år sedan så gjorde jag ett svep över internet om olika sätt att äta på, och råkade på instincto. Instincto innebär att man äter vad man vill, när man vill, och att man slutar äta när man vill eller rättare sagt när man märker en smakföränding (taste change). Det kan vara ganska kul att läsa en instincto-ätares dagbok: "Såg körsbär, åt ett kilo till taste-change" eller något i den stilen. Instincto definierades av fransmannen Guy-Claude Burger.

Hursomhelst har nu en forskargrupp studerat Intuitive Eating, vilket verkar vara samma sak, fast liter mer vetenskapligt formulerat då, på något sätt. Scienceblog berättar om: Eat what you want, when you want, says new study.
Nov 21, 2005 10:13

Ingerö om valet 2006

Posted by admin | | filed under: ,
Johan Ingerö gör en skarpsynt analys av hur valrörelsen 2006 kommer respektive skall bedrivas.
Nov 20, 2005 06:21

Man kanske ska vara rätt nöjd med sitt jobb

Posted by admin | | filed under:
... i alla fall efter att man läst tingsnotariens blogg. Den är rolig.
Nov 20, 2005 01:22

Fler fall av fågelinfluensa och smittovägar i Kina än vad Kina medger?

Den inofficiella kinesiska nyhetsbyrån boxun.com påstår att många flera fall av fågelinfluensa finns. Här är deras tabell, översatt av sajten iflu.org. B-H betyder fågel till människa infektion. H-H betyder människa-människa.:

Province Number Deaths Number Infected Number Quarantined Number Disappeared Mode of Transmission
Qinghai 143 131 961 13 B-H, H-H
Xinjiang 18 35 340 6 B-H, H-H
Inner Mongolia 28 9 149 2 B-H, H-H
Xichang 7 15 177 9 B-H, H-H
Sichuan 0 12 39 0 B-H
Hunan 8 4 17 0 B-H, H-H
Hubei 25 297 1,524 4 B-H, H-H
Guangdong 6 47 66 6 B-H
Fujian 2 13 9 11 B-H
Jiangxi 1 0 7 0 B-H
Zhejiang 0 0 13 0  
Jiangsu 0 0 21 0  
Hunan 0 0 57 0  
Hebei 0 0 21 0  
Liaoning 69 237 2,076 2 B-H, H-H
Jilin 0 19 30 0 B-H
Heilongjiang 0 23 9 0 B-H
Hainan 0 0 6 0  
Yunnan 0 3 0 0 B-H
Gansu 1 0 7 0 B-H
Ningxia 0 3 0 0 B-H
Shaanxi 2 0 0 0 B-H
Shandong 0 0 4 0  
Anhui 0 6 21 0 B-H


Vi vet ju inte om de här siffrorna stämmer. Men Kinas regering har tidigare varit långsamma med att publicera korrekt information. Och det var boxun.com som först berättade för omvärlden om SARS i Kina. En kinesisk variant av tabellen finns här.
Nov 17, 2005 12:46

5% low copy repeats i vårt DNA - verkar gammalt och ger mycket variation

Posted by admin | | filed under: ,
Här vet jag själv knappt vad jag snackar om så det är lika bra att gå direkt till källan.  Man verkar ha hittat regioner i DNA där gener har repeterats, flippats och kopierats och allmänt hasplas omkring, och man tror att dessa regioner kan vara viktiga för skillnaden mellan människor. Många av dessa regioner är gamla. Man har tidigare trott att dessa områden mest har handlat om genetiska sjukdomar, men så verkar inte vara fallet. I fallet med kopierade gener, så har man ur evolutionär synvinkel "frigjort" den ena kopian att mutera, utan att behöva producera något vettigt på en gång.
Nov 17, 2005 12:19

Drömmen om det subjektiva universum - vänstern självdestruerar

Posted by admin | | filed under: ,
I dagens nätupplaga av SvD kan man läsa om en enkät från partistyrelsens medlemmar i vänsterpartiet. Många tycker att Ohly ligger för långt till höger. Det är intressant att ta del av språkbruket, som handlar om relationer, och inte om fakta om verkligheten:

”Grupperingar som pinkar revir”,
”personstrider”
”ett oerhört förakt för svaghet”
"Alla misstror alla"
"Vi har ett för svagt och otydligt ledarskap som inte klivit fram"
”sluta backa, sluta skämmas”
”har en tendens att behandla mig som om jag vore lite dum”

Det roliga är inte så mycket att citaten är relations- och känslomässiga, vilket till viss del är ofrånkomligt i en sådan här enkät, utan det faktum att det inte går att skilja dem från vänsterns normala politik och retorik. Just
”sluta backa, sluta skämmas” är en höjdare, eftersom den kan användas för att förfäkta vilken politisk åsikt som helst.

Vänstern har alltid varit subjektiv, det är liksom dess livsblod. Direkt till känslan, utan att gå förbi verkligheten. Ja, eller man förbigår verkligheten så att säga :-)

"Vi tar dina pengar. Vi ger dig, relationer." skulle kunna vara ett evigt slagord för vänstern?
Nov 17, 2005 02:48

Slashdot venturing too far into adland

Posted by admin | | filed under: ,
Recently I have noticed in my slashdot RSS feed, that there are ads interspersed with the news items. And while browsing slashdot, I noticed a banner ad from think geek inside a +5 posting.

Is slashdot going downhill? That is the only reason I can see for making the user interface experience worse. They will bring in more ad money short term, but not long term from this.
Nov 16, 2005 07:09

Rejset mot botten - och hur man hanterar det

Posted by admin | | filed under: ,
Den utmärkte journalisten Maciej Zaremba skriver en artikelserie i DN om arbetsmigrationen i EU, framför allt från öst till väst. I dagens artikel framgår det att byggnads har ljugit. Det görs en stor grej av detta i Zarembas artikel, och uppmärksammas också av ett antal bloggare.

Och visst är det bra att sådant här fusk uppmärksammas.

Men det svenska facket agerar faktiskt kortsiktigt helt rationellt. Det kommer inte att gå att vara en byggjobbare utan specialistkunskaper i Sverige i framtiden, och tro att man kommer att få en bra lön. Den typen av jobb är kört! Och facket är en intresseorganisation. Det innebär inte att de har rätt att ljuga, men räkna med att ändamålet helgar medlen, så en lagändring eller ett EU-utträde kan nog väntas om byggfacken får bestämma politiken i Sverige.

Det finns en lösning, och det är att man ändrar bidragssystemen, på ett sådant sätt att folk får ett tryck på sig att byta till mer kvalificerade jobb, men om de fortfarande vill vara kvar i sitt nuvarande jobb, ändå kan leva anständigt.

Med dagens bidragssystem så blir man bestraffad. Det är ofta ur ekonomisk synvinkel, speciellt om man också räknar in nedlagd tid, bättre att lyfta bidrag, än att ta ett dåligt betalt jobb.De typer av bidrag som fungerar för att undvika denna fälla beskrivs under namn som medborgarlön och negativ inkomstskatt. Vad de har gemensamt är att man kan jobba och tjäna pengar men ändå få bidrag av det allmänna. På så sätt lönar det sig alltid att jobba mer, att utveckla sig.

Medborgarlön är lite slösaktig, för den innebär att alla, rik som fattig, får ett grundbidrag av staten. Negativ inkomstskatt innebär att bidraget mjukt trappas av med ökad inkomst, men kräver en kontrollapparat likt den vi har idag.
Nov 11, 2005 03:34