Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Vad kan borgarna göra vid makten - egentligen?

Posted by admin | | filed under: ,
Reinfeldts taktik att vara mer sossig än sossarna själva verkar fungera. Men borgarna kan få ett problem när de kommer till makten: Om man gått till val på att i princip inte sänka skatterna så har man ju ett begränsat mandat till förändring. Vad kan man egentligen göra? Sverige måste gå i en mer liberal riktning.

Det är inte vad man gör, utan hur man gör det
Det finns faktiskt utrymme till förändringar, bara genom att ändra hur man spenderar pengarna.

 • Sjukvården
  Privatiseringar, se till att så mycket som möjligt hamnar i privat drift (men då fortfarande offentligfinansierat).
 • Skolan
  Konkurrens mellan skolor, se till att det blir lättare att starta och lägga ner skolor. Biffa upp utvärderingsfunktioner, både vad gäller kunskapsprov och psykosocial miljö.
 • Barnomsorg
  Inför dagischeckar, som även kan komma dagmammor till del.
 • Definera om det offentligas roll
  Ta tag i frågan om vilken kompetens det offentliga ska ha. Mindre driftkompetens och väldigt mycket mer upphandlings- och utvärderingskompetens, måste genomsyra det offentliga.
 • Lägg ner en massa onödig verksamhet
  ...med motivationen att pengarna behövs i vård/skola/omsorg. På så sätt går det att behålla det höga skattetrycket, som efterfrågas av medborgarna.


Så för att sammanfatta:
 • Ge frihet till driftställena att utvecklas.
 • Omdefinera statens roll från drift till upphandling & utvärdering
 • Konkurrensutsätt så att medborgaren kan välja.
 • Passa på att lägga ner finansiering av verksamhet staten definitivt inte ska ägna sig åt
Oct 28, 2005 09:12

Plusjobb tragiskt - två anledningar varför

Posted by admin | | filed under: ,
Regeringen ska nu dela ut plusjobb. Tragiskt. Här är två anledningar varför:

Rejset till botten - eftersom det är de sämst ställda som får jobben, är det rationellt att om man är arbetslös, bli så miserabel som möjligt för att få ta del av jobben. För det är ju inte direkt alla arbetslösa som får plats. En cynisk och människonedbrytande strategi från regeringen. I princip får man betalt för att spela offer.

Hemsk människosyn - Socialdemokraterna menar att de finns människor som inte kan ta hand om sig själva, trots att de är fysiskt friska och förnuftiga. Hur har regeringen kommit fram till detta? Jo, man gör ett system som hindrar dessa människor att leva i frihet, genom att införa så mycket regleringar och skatter, att dessa människor tvingas till passivitet. När människorna är passiviserade, så erbjuder man välgörenhet, underförstått att dessa människor ska rösta på socialdemokraterna för att behålla sin självkänsla. Men självkänslan är ju redan tagen från dem! Självkänsla, precis som frihet, får man till stor del från det egna arbetet. Nu kan sossarna med hjälp av sin byråkrati slå av och på din självkänsla lika lätt som en knapptryckning, med ett byråkratiskt beslut. Som med stor sannolikhet inte har att göra med hur gott jobb du har gjort.

Socialdemokraterna har tagit platsen av den gamla överheten, feodalherren, som äger sina underlydande. Och de vill dig inte väl, och de struntar i om du producerar något.
Oct 27, 2005 09:53

Laser kan tidigt detektera Alzheimers

Posted by admin | | filed under: ,
Man vet nu att Alzheimers hänger ihop med amyloidplack i hjärnan. Nu visar det sig att detta plack också anrikas i ögats lins, där det kan detekteras med hjälp av laser. Resultaten är preliminära.

Läs mer här.


Hitta på Frihetens vingar.
Oct 27, 2005 09:25

Kom ihåg polio i dessa virustider

Posted by admin | | filed under: ,
Polio drabbade många väldigt hårt under 1900-talet. Det var en sjukdom vars epidemiska konsekvenser orsakades av välstånd, och besegrades av välstånd. 

Science Creative Quarterly har en rolig (faktiskt) tecknad serie om polions historia.
Oct 26, 2005 04:10

Det är inte hur många hjärnceller du har - det är hur många kopplingar

Posted by admin | | filed under: ,
Vad skiljer en människas hjärna från en apas? En människas hjärna är större, men på vilket sätt är den större? Det visar sig att vissa delar av vår hjärna, de som har med lukt och syn, faktiskt är mindre än våra apsläktingars (om man tar hänsyn till kroppstorlek).

Den stora skillnader verkar ligga i white matter i prefrontal kortex (eller vad nu den svenska termen är, främre hjärnbark?). White matter korrelerar med antal kopplingar. Vi verkar alltså ha rejält mycket mer kopplingar än våra kusiner aporna. Som är våra släktingar. Nä nu ska jag hålla mig allvarlig.

Mer info hos John Hawks.
Oct 26, 2005 11:13

Blockeringsmolekyler som kan ta sig in i hjärnan

Posted by admin | | filed under: ,
I Science blog står det om en typ av molekyler, antisense, som kan hindra gener att producera proteiner. Universitet i St Louis säger sig nu ha skapat antisense-molekyler som kan ta sig från blodet in i hjärnan, vilket normalt är mycket svårt. Tanken är att man då kan reglera halten av olika protein i hjärnan, och på så sätt kunna justera halter, för att ta bort Alzheimers och alkoholism.

Den som lever får se.
Oct 26, 2005 08:37

Bits flippar i huvuden i Irak

Posted by admin | | filed under: ,
I DN kommenterar Niklas Ekdal att omröstningens resultat kommer att påskynda delningen av Irak. Argumentet han framför är att sunni i stor utsträckning inte bor där oljan finns.

När man går från diktatur till demokrati så är det en massa föreställningar och vanor som måste ändras.

Låt oss förenkla detta riktigt, riktigt mycket. Låt oss reducera det till en räcka ettor och nollor. En irakisk terrorist kanske då har en föreställningsvärld som ser ut så här:

10001011001001001

Medan en demokratiskt sinnad person i samma land ser ut så här:

11110110011011101

Varje bit står för något antagande i personens hjärna, om omvärlden. Då måste ett antal bits i terroristens huvud "flippas", noll till ett eller ett till noll för att han ska bli en snäll demokrat.

Hur kan då dessa bits flippas?

Jo, omröstningen i sig är en flippkraft, som attackerar föreställningen "majoriteten av irakier stödjer mej". Den bitten kan helt enkelt inte ligga kvar i det läget med mindre än att man konstruerar en ganska stor rövarhistoria för att hålla den på plats i befintligt läge.

Hur många bits som kan flippas på en viss tid beror på två saker:

 • Hur många flippkrafter det finns
 • Hur övertygande dessa är

När USA ockuperade Japan efter andra världskriget var det inte många som ifrågasatte Japans väg till demokrati, eller att kejsaren var en människa och inte en gud. USA:s seger hade varit så förkrossande att det var lätt att flippa ganska många bits ganska snabbt.

Ekdal menar att Irak kommer att delas. Kanske han har rätt. Jugoslavien delades ju.

Men vi lever i en värld där handelsavtal kan upprättas fort, där ny teknik snabbt kan marschera in, vilket innebär att man känner en större trygghet som individ i att lita på flippkrafterna.

Det är möjligt att Iraks sunnimuslimer kommer att vilja bryta sig loss, men det beror på läget. Om de anser att de har mer på att förlora än på att vinna på det, så kommer de att överväga att  flippa sina bits, hellre än att gå i krig. De kommer att behöva bedöma om de kommer att kunna erövra oljefälten. Hur hårt bitsen sitter, beror också på hur emotionellt förankrade de är. I forna Jugoslavien har ju många serber länge hållt fast vid en verklighetsbeskrivning som har som ett ankare ett slag på trastfälten på 1300-talet. I sådana fall tar flippandet längre tid.
Oct 25, 2005 03:30

Irak sa ja till grundlagen!

Posted by admin | | filed under: ,
Vad roligt!

Se till exempel här i DN.

78% röstade ja, det är ju fantastiskt!

Och terrorn fortsätter. Men nu har de ju svart på vitt, nästan 80% av befolkningen mot sig. USA:s mål att  göra om Irak till en liberal demokrati till fromma för dess befolkning, kommer närmare för varje dag.

Förmodligen kommer väl åtminstone några s k frihetskämpar att fundera på vad de håller på med.
Oct 25, 2005 02:52

Försök att göra artificiellt liv med fettlösligt PNA

Posted by admin | | filed under: ,
Man byter ut DNA mot något som de kallar PNA.

Läs mer här.
Oct 24, 2005 10:44