Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Råd till bloggaren

Posted by admin | | filed under: ,
Nu har jag bloggat i två månader och två veckor typ, och en kompis till mig som bara bloggat i en månad ville ha lite råd. Han ville ha råd om hur man ökar sin trafik. Det har inte varit mitt primära mål, men jag har ju funderat på det. Så då berättade jag vad jag kommit fram till under min korta tid. Men han sa att han inte kunde hålla det i huvudet och att jag skulle skicka ett e-mail. Och då kan jag ju lika gärna blogga om det:

Hur blir man läst?
Man kan bli läst på tre sätt:
 • Inlägget blir länkat till
 • Man har en trogen läsarskara
 • Man får träff från en sökmotor, t ex google

Inlägget blir länkat till
Länkar driver trafik. Man bör anmäla sina postningar till intressant.se och till nyligen.se. I båda fallen kan detta automatiseras, om man har rätt bloggprogram, eller så får man hacka ihop det själv, eller anmäla sig manuellt (intressant.se, nyligen.se).

Men intressantare är kanske hur man blir länkad till av andra människor, bloggare och webbskribenter.

Och då tror jag att följande kriterier är viktiga

 • Originalmaterial
 • Angeläget ämne
 • Stilistisk kvalitet
 • Först på svenska

Originalmaterial
Orginalmaterial kan tillverkas på två sätt:

 • Man har gjort en egen empirisk observation om verkligheten.
 • Man har sammanställt material på ett sätt som ger en insikt som inte fanns förut

Egna empiriska observationer om verkligheten
Det kan vara lite svårt att göra egna empiriska observationer om verkligheten som bloggare. Man bör helst ha tillgång till ett labb eller ett eget opinionsinstitut för att kunna vara originalmaterial i det avseendet. "20% av alla svenskar hatar bio, tror jag" smäller ju inte så högt som om man har en undersökning som backar påståendet. På samma sätt kan ju påståendet "Armhävningar reducerar nattblindhet, är väl en hypotes värd att följa?" vara av begränsat intresse, om man inte själv har gjort experiment som påvisar detta. Istället får man nöja sig med att rapportera vad andra kommit fram till. Detta är en i och för sig rekorderlig verksamhet som jag själv ägnar mig åt mycket, men den ger inte länkar till bloggen, utan är mer en service för de som redan hittat den. Kort sagt egna empiriska observationer om verkligheten är en rätt stängd väg. Man kan dock kanske göra någon egen observation som kullkastar vad någon annan påstår, typ "Bosse Ringholm var inte alls i Kanada, jag såg honom i Tibet" eller något sådant.

Fast ögonvittnesskildringar och recensioner fungerar ju. Det är originalmaterial.

Som bloggare börjar man snart inse att det inte alltid finns så många originalkällor, och att mycket man läser bara är ekon av ett original. Inom vetenskap kan man se en bloggpostning om någon intressant forskningsdata, och sedan kan man se hur dessa data studsar omkring i blogosfären i någon vecka, för att sedan dyka upp i nyhetsmedia. Men det är samma källa till allihopa.Sammanställa material på ett sätt som ger en insikt
Här har man de stora möjligheterna. Man kan rada upp ett antal fakta och sedan visa vad det leder till, på ett sätt som ingen annan har gjort. Man kan avslöja plagiat, visa att om parti X har ståndpunkt Y så bör de också stå för Z, för annars blir det fel. Det är viktigt att i sådana här blogginlägg inte vara för kortfattad, utan redovisa fakta ordentligt så det finns lite att "bita i" för läsaren. Bloggen TT-kritik jobbar mycket med att jämföra originaltexter och TT-översättningar vad gäller mellanösternbevakning till exempel.

Angeläget ämne
Olika ämnen är olika intressanta för läsare. Tillståndet hos europeiska intellektuella i Europa 1949 är av mindre intresse än till exempel anorexi, kan jag se i mina loggar. Det finns en amerikan som gjorde en infosajt om asbest på ren spekulation, för att kunna lägga google-annonser på den från advokatfirmor, som ville hantera skadeståndskrav från människor. Ett extremt exempel, men han fyllde faktiskt en informationsnisch.

Stilistisk kvalitet
Handlar om pedagogik, esprit och humor. Ett gott skämt som maktmissbruk.se är ju alltid kul.

Först på svenska
Man kan fungera som en service som kanaliserar framför allt t ex engelskspråkiga källor, och rapportera in dom, ofta källor med ett annat perspektiv än de svenskspråkiga. Dick Erixon  har många sådana postningar från USA.

Träff på sökmotor

Här är det en blandning av att blogga om något angeläget (som många söker om) och ovanligt. Och sedan av någon anledning bli högt rankad i sökresultaten av de texter som finns. Jag ser varje dag någon stackare som fått träff på min omvärldsbevakningssida, någon text som inte längre finns där, och som definitivt inte är skriven av mig.
Oct 29, 2005 12:27

Lite kultur på den liberala sidan

Posted by admin | | filed under: ,
Kalle Strokirk har gjort ett tecknat album i PDF-format som på ett pedagogiskt sätt förklarar varför en liberal ekonomi är bra.

Vi får hoppas på mer överströmning av goda kommunikatörer från tokvänster till liberal syn.

Albumet är fyndigt gjort och kommunicerar effektivt ett antal grundinsikter om ekonomi och politik. Ett antal slängar mot feminismen, men det ligger väl i tiden med Fi och så.

Men i stort: Det här albumet borde läsas av varje mellanstadieelev!
Oct 28, 2005 05:34

"For democracy to thrive in Iraq, the Sunnis must know they are defeated."

Posted by admin | | filed under: ,
Den amerikanske militärhistorikern Frederick W. Kagan har skrivit en artikel om tre steg i den amerikanska strategin i Irak:

 • Hitta och fånga eller döda Saddam och hans söner
 • Få bukt med terrorismen
 • Irakifiera - dvs få irakier att ta över mycket av det militära ansvaret

Kagan talar inte så mycket om demokrati och sådant i själva texten, eftersom hans fokus är på den militära sidan.

Underrubriken på artikeln - For democracy to thrive in Iraq, the Sunnis must know they are defeated - påminner en del om resonemanget i min post om bits som flippar i huvuden i Irak.

Hittad via Egon Motwhalls blog.
Oct 28, 2005 12:20

Vad kan borgarna göra vid makten - egentligen?

Posted by admin | | filed under: ,
Reinfeldts taktik att vara mer sossig än sossarna själva verkar fungera. Men borgarna kan få ett problem när de kommer till makten: Om man gått till val på att i princip inte sänka skatterna så har man ju ett begränsat mandat till förändring. Vad kan man egentligen göra? Sverige måste gå i en mer liberal riktning.

Det är inte vad man gör, utan hur man gör det
Det finns faktiskt utrymme till förändringar, bara genom att ändra hur man spenderar pengarna.

 • Sjukvården
  Privatiseringar, se till att så mycket som möjligt hamnar i privat drift (men då fortfarande offentligfinansierat).
 • Skolan
  Konkurrens mellan skolor, se till att det blir lättare att starta och lägga ner skolor. Biffa upp utvärderingsfunktioner, både vad gäller kunskapsprov och psykosocial miljö.
 • Barnomsorg
  Inför dagischeckar, som även kan komma dagmammor till del.
 • Definera om det offentligas roll
  Ta tag i frågan om vilken kompetens det offentliga ska ha. Mindre driftkompetens och väldigt mycket mer upphandlings- och utvärderingskompetens, måste genomsyra det offentliga.
 • Lägg ner en massa onödig verksamhet
  ...med motivationen att pengarna behövs i vård/skola/omsorg. På så sätt går det att behålla det höga skattetrycket, som efterfrågas av medborgarna.


Så för att sammanfatta:
 • Ge frihet till driftställena att utvecklas.
 • Omdefinera statens roll från drift till upphandling & utvärdering
 • Konkurrensutsätt så att medborgaren kan välja.
 • Passa på att lägga ner finansiering av verksamhet staten definitivt inte ska ägna sig åt
Oct 28, 2005 09:12

Plusjobb tragiskt - två anledningar varför

Posted by admin | | filed under: ,
Regeringen ska nu dela ut plusjobb. Tragiskt. Här är två anledningar varför:

Rejset till botten - eftersom det är de sämst ställda som får jobben, är det rationellt att om man är arbetslös, bli så miserabel som möjligt för att få ta del av jobben. För det är ju inte direkt alla arbetslösa som får plats. En cynisk och människonedbrytande strategi från regeringen. I princip får man betalt för att spela offer.

Hemsk människosyn - Socialdemokraterna menar att de finns människor som inte kan ta hand om sig själva, trots att de är fysiskt friska och förnuftiga. Hur har regeringen kommit fram till detta? Jo, man gör ett system som hindrar dessa människor att leva i frihet, genom att införa så mycket regleringar och skatter, att dessa människor tvingas till passivitet. När människorna är passiviserade, så erbjuder man välgörenhet, underförstått att dessa människor ska rösta på socialdemokraterna för att behålla sin självkänsla. Men självkänslan är ju redan tagen från dem! Självkänsla, precis som frihet, får man till stor del från det egna arbetet. Nu kan sossarna med hjälp av sin byråkrati slå av och på din självkänsla lika lätt som en knapptryckning, med ett byråkratiskt beslut. Som med stor sannolikhet inte har att göra med hur gott jobb du har gjort.

Socialdemokraterna har tagit platsen av den gamla överheten, feodalherren, som äger sina underlydande. Och de vill dig inte väl, och de struntar i om du producerar något.
Oct 27, 2005 09:53

Laser kan tidigt detektera Alzheimers

Posted by admin | | filed under: ,
Man vet nu att Alzheimers hänger ihop med amyloidplack i hjärnan. Nu visar det sig att detta plack också anrikas i ögats lins, där det kan detekteras med hjälp av laser. Resultaten är preliminära.

Läs mer här.


Hitta på Frihetens vingar.
Oct 27, 2005 09:25

Kom ihåg polio i dessa virustider

Posted by admin | | filed under: ,
Polio drabbade många väldigt hårt under 1900-talet. Det var en sjukdom vars epidemiska konsekvenser orsakades av välstånd, och besegrades av välstånd. 

Science Creative Quarterly har en rolig (faktiskt) tecknad serie om polions historia.
Oct 26, 2005 04:10

Det är inte hur många hjärnceller du har - det är hur många kopplingar

Posted by admin | | filed under: ,
Vad skiljer en människas hjärna från en apas? En människas hjärna är större, men på vilket sätt är den större? Det visar sig att vissa delar av vår hjärna, de som har med lukt och syn, faktiskt är mindre än våra apsläktingars (om man tar hänsyn till kroppstorlek).

Den stora skillnader verkar ligga i white matter i prefrontal kortex (eller vad nu den svenska termen är, främre hjärnbark?). White matter korrelerar med antal kopplingar. Vi verkar alltså ha rejält mycket mer kopplingar än våra kusiner aporna. Som är våra släktingar. Nä nu ska jag hålla mig allvarlig.

Mer info hos John Hawks.
Oct 26, 2005 11:13

Blockeringsmolekyler som kan ta sig in i hjärnan

Posted by admin | | filed under: ,
I Science blog står det om en typ av molekyler, antisense, som kan hindra gener att producera proteiner. Universitet i St Louis säger sig nu ha skapat antisense-molekyler som kan ta sig från blodet in i hjärnan, vilket normalt är mycket svårt. Tanken är att man då kan reglera halten av olika protein i hjärnan, och på så sätt kunna justera halter, för att ta bort Alzheimers och alkoholism.

Den som lever får se.
Oct 26, 2005 08:37

Bits flippar i huvuden i Irak

Posted by admin | | filed under: ,
I DN kommenterar Niklas Ekdal att omröstningens resultat kommer att påskynda delningen av Irak. Argumentet han framför är att sunni i stor utsträckning inte bor där oljan finns.

När man går från diktatur till demokrati så är det en massa föreställningar och vanor som måste ändras.

Låt oss förenkla detta riktigt, riktigt mycket. Låt oss reducera det till en räcka ettor och nollor. En irakisk terrorist kanske då har en föreställningsvärld som ser ut så här:

10001011001001001

Medan en demokratiskt sinnad person i samma land ser ut så här:

11110110011011101

Varje bit står för något antagande i personens hjärna, om omvärlden. Då måste ett antal bits i terroristens huvud "flippas", noll till ett eller ett till noll för att han ska bli en snäll demokrat.

Hur kan då dessa bits flippas?

Jo, omröstningen i sig är en flippkraft, som attackerar föreställningen "majoriteten av irakier stödjer mej". Den bitten kan helt enkelt inte ligga kvar i det läget med mindre än att man konstruerar en ganska stor rövarhistoria för att hålla den på plats i befintligt läge.

Hur många bits som kan flippas på en viss tid beror på två saker:

 • Hur många flippkrafter det finns
 • Hur övertygande dessa är

När USA ockuperade Japan efter andra världskriget var det inte många som ifrågasatte Japans väg till demokrati, eller att kejsaren var en människa och inte en gud. USA:s seger hade varit så förkrossande att det var lätt att flippa ganska många bits ganska snabbt.

Ekdal menar att Irak kommer att delas. Kanske han har rätt. Jugoslavien delades ju.

Men vi lever i en värld där handelsavtal kan upprättas fort, där ny teknik snabbt kan marschera in, vilket innebär att man känner en större trygghet som individ i att lita på flippkrafterna.

Det är möjligt att Iraks sunnimuslimer kommer att vilja bryta sig loss, men det beror på läget. Om de anser att de har mer på att förlora än på att vinna på det, så kommer de att överväga att  flippa sina bits, hellre än att gå i krig. De kommer att behöva bedöma om de kommer att kunna erövra oljefälten. Hur hårt bitsen sitter, beror också på hur emotionellt förankrade de är. I forna Jugoslavien har ju många serber länge hållt fast vid en verklighetsbeskrivning som har som ett ankare ett slag på trastfälten på 1300-talet. I sådana fall tar flippandet längre tid.
Oct 25, 2005 03:30