Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Tillbaka från London

Posted by admin | | filed under: ,
Så är man tillbaka från London (i fredags). Eller rättare sagt tillbaka från Stansted.

Vad fick mig att leva som en marginalexistens invid Stansteds flygplats i tre dygn?

Jo, jag undervisade i Plone, och vi har lagt kursen på SAS Radisson, Stansted så att det är lätt för folk att flyga in. Fast den här gången var det bara engelsmän som gick den, från Cambridge University och British Journal of Medicine.

Plone är en dokumentserver. Bloggen du läser nu är skriven i Plone, i botten är bloggen baserad på en ploneprodukt som heter Quills men med mycket modifiering av mig, och omvärldsbevakningen är en av mig tillverkad produkt, byggd ovanpå feedparser.

Nåväl, vilka erfarenheter kan jag dra av min london- eller snarare stanstedresa?

Det är tungt att bära 30 kilo bagage.
När man håller en kurs måste allt klaffa. Det enklaste sättet att få något att klaffa är att ta med allt själv, och ha alternativlösningar om något inte skulle fungera. Så jag hade laptoppar, nätverkskablar, kabelswitchar och trådlöst, och dokumentation till deltagarna. Det blir mycket övervikt att betala eftersom Ryanair maxar 15 kg på check-in-bagaget.

Hur maxar man sitt handbage?
Enkelt. Samsonite 325 series freestyler aviero är en mycket bra väska, tunn och sladdrig gjord precis efter maximimåtten (40x55x20). Och den har ryggsäcksremmar. Och den håller (i alla fall än så länge). Det går in två fullstora laptops och en hyfsat stor projektor i den. Och sladdar, och en del papper.

Samsonite.se går f.ö. till en engelskspråkig sajt där man ska välja land. Döh.

Bo där du lär ut
Av olika skäl så bodde jag på Stansted Hilton men undervisade huvudsakligen på Radisson. Det är för långt mellan hotellen för att gå och hämta en pryl man glömt. Bo där du lär ut!
Oct 10, 2005 07:24

Kanonanförande av Henrik Alexandersson: Vanföreställningar och verklighetsuppfattning, och vikten av att ta mark.

Posted by admin | | filed under: ,
... och ni behöver inte lita på mitt omdöme eftersom Alexandersson spelade in sig sjäv och har lagt upp resultatet som mp3-fil.

Alexandersson talade igår på frihetsforum och tog upp ett antal intressanta teman, med stor precision:

  • De olika partiernas förhållande till liberalism
  • Vikten av att kommunicera enkelt
  • Vikten av att agera
  • Att sossarna faktiskt kan debattera med sig själva utan att någon klagar: I ett socialdemokratiskt Sverige skulle.. Men vi lever ju i ett socialdemokratiskt Sverige!
  • Att borgarna själv tror att de är onda, när de är goda
  • Att liberaler måste ta position i podcast och IP-tv-världen, så vi inte blir omkörda av ABF et consortes.


Hans egen sammanfattning finns här.

Oct 09, 2005 11:00

Barn under 3 utvecklas bäst med mamma

Enligt en stor undersökning i Storbritannien så bör barn under tre tas om hand hemma av sin mamma. Citat ur artikeln:

According to Penelope Leach, a leading British childcare expert and one of the study's authors, the social and emotional development of children cared for by someone other than their mother 'is definitely less good'.

Such children tend to show higher levels of aggression or are inclined to become more withdrawn, compliant and sad. Tests included the ability to do a series of set tasks and the level of eye-contact maintained with adults.

Detta gäller dock inte om mamman t ex är deprimerad:

Leach said the study indicates that not all babies and toddlers do well at home. Children of mothers suffering depression or having other priorities than motherhood fared better with childminders and nurseries. 'Mummy care isn't necessarily the gold standard,' said Leach.

Alternativ man jämfört med är dagis (nurseries), släktingar och dagmammor (child minders).
Oct 02, 2005 11:55

Webbaserade spel som tränar en för ett fritt samhälle

Posted by admin | | filed under: ,
Det här har jag väntat på länge (kanske det har funnits en tid?). Spel som visar på dynamiken i ett fritt samhälle, och hur man hanterar den.

Liberty arcade

(hittade via Sänd mina rötter regn)
Oct 01, 2005 11:01

Så detekterar man en rootkit!

Posted by admin | | filed under: ,
Microsoft har kommit på en riktigt, riktigt smart sätt detektera rootkits på windows. Tekniken fungerar på alla OS f ö.

Det bygger på en väldigt enkel observation: För att en rootkit ska kunna passera obemärkt i operativsystemet så måste den ljuga. Den måste ljuga om någonting: Filers storlek, deras innehåll, processer som är igång etectera. Det är genom detta ljugande som rootkit:en kan dölja sig.

Så vad man helt enkelt gör är att man ber rootkiten berätta, och sedan jämför man med sanninngen. Så här går det till rent praktiskt:

Man startar ett program på den potentiellt root:ade datorn och ber det programmet scanna igenom datorn efter checksummor och registrynycklar, och sparar resultatet på disk i en fil. Sedan bootar man om datorn med en boot-CD, och skriver en likadan fil till. Om filerna är olika så var det någon som ljög vid första scanningen!

Programmet finns beskrivet här, och Bruce Schneiers blogg om det finns här.

Och SysInternals har gjort en egen version av konceptet.


Oct 01, 2005 11:29

Bakterier sociala och snackar med varandra

Posted by admin | | filed under: ,
Genom att skicka ut en "jag är här"-molekyl. Till exempel kan man "lura" kolerabakterier att de är jättemånga i maggen, och då hoppar de ut för att hitta en ny värd.
Sep 30, 2005 05:13

Kunglig svensk avundsjuka

Posted by admin | | filed under:

Nu har jag bloggat om riskbeteende i bl a människor pga infektion av
Toxoplasma Gondii, patologiska lögnare med ljusgråa hjärnor och
anorektiker med antikroppar mot hormoner.<br>
<br>
Jag väntar med spänning på om den Kungliga Svenska Avundsjukan bara är en förkylning som gått fel.<br>

Sep 30, 2005 03:17

Anorexi & bulimi p.g.a. patogen + immunrespons?

Posted by admin | | filed under: ,
I det aktuella numret av The Economist finns en artikel om ett forskningsarbete vid Karolinska Institutet som tyder på ett samband mellan antikroppar mot melanokortiner (hormoner som reglerar tämligen komplexa beteenden i hjärnan) och anorexi. Även Bulimi är korrelerat, fast tvärtom. Det kan då vara så att dessa sjukdomar beror på en infektion av en bakterie eller virus, vilken har en förmåga att efterlikna kroppsegna strukturer, och på sätt lurar immunförsvaret att attackera den egna kroppen, i det fallet melanokortinerna i kroppen. Skurkar som nämns i sammanhanget är Helicobacter Pylori, Escherichia coli och influensa-A

Många forskare tror nu att andra psykiatriska besvär också kan ha en autoimmun grund.
Sep 30, 2005 03:13

Manipulativ & ljugande p.g.a. hjärnans struktur?

Hur kommer vi att se på människor när hjärnan mer och mer betraktas som ett organ, med olika struktur från person till person?

University of Southern California har gjort en liten undersökning om hur mycket grey matter respektive white matter som ett antal försökspersoner hade, och hur det relaterade till om de var patologiska och manipulativa lögnare. Resultatet var att sådana personer hade mindre grey matter och mer white matter i hjärnan. White matter är tydligen kopplingar, och forskarna framlägger teorin att det krävs en hel del tankeverksamhet för att ljuga och manipulera.

Det rör sig bara om totalt 59 personer i undersökningen, och en hel del godtycke kan säkert hittas i vilken person som klassades som normal eller lögnare. Det kan ju vara en tillfällighet.

Autister ska ha för övrigt ha motsatt arkitektur, mycket grå massa och lite vit.

Jag tycker att det är viktigt att man inte försvagar kravet på att människor ska bete sig moraliskt, bara för att olika människor potentiellt har lättare eller svårare för det, och det visste vi ju redan innan att de hade, om än inte på vilket sätt. Samtidigt finns det ju en gräns där man måste acceptera att det är fysiskt omöjligt att kräva vissa saker av en specifik individ.

Det sägs ju att hjärnans struktur kan ändras med inlärning, påvisat hos t ex taxichaufförer som lär sig Londons alla gator. Men jag förmodar att man inte kan påverka sina egna halter av vit respektive grå hjärnmassa? Hade man kunnat det, hade ju autister kunnat självmodifiera sig, och kanske då också patologiska lögnare (om vi ska tro på de preliminära resultaten, och teorierna bakom).

(Hittad på Mindhacks.)
Sep 30, 2005 12:53

Smörj in dig i betaglukan!

En antirynkkräm som fungerar. Nya forskningrön visar att en beståndsdel i bl a havre, betaglukan, kan ta sig in i huden och göra lite nytta.
Sep 29, 2005 11:13