Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home

jorgenmodin.net - Blog

Människor nära släkt

Posted by admin | | filed under: ,

Det mänskliga trädet har korta grenar jämfört med andra primater.
Hittat via De Rerum Natura.
Avser mitokondrie-DNA.
Sep 22, 2005 06:38

Folkmord i Elfenbenskusten farligt nära

Posted by admin | | filed under: ,
Peter Stridsberg har beskrivit situationen i Elfenbenskusten på sajten Dictator of the Month.

Här en text på svenska, som också beskriver läget, publicerad med Peters tillåtelse.

Läget i Elfenbenskusten är rätt allvarligt. Bifogar en analys från januari, men fortfarande aktuell, av risken för folkmord i landet.

Vad händer nu? Val skulle hållas i slutet på oktober men de senaste veckorna har det blivit helt uppenbart att det inte kommer ske. Landet är uppdelat mellan rebeller i Nord och diktator i Syd. Diktatorn, Gbagbo, har precis innan valet uppfyllt kraven som ställts i fredsvillkoren men rebellerna litar inte på att få leva vidare (sannolikt med viss rätt) om de lämnar ifrån sig vapnen och det är mycket tveksamt om valen skulle hållas även om rebellerna lät sig avväpnas.

Rebellerna erkänner inte Gbagbos legitimitet efter den 30 oktober och Gbagbo kommer förstås hävda att han är president i kraft att nya fejkade val eller i avvaktan på att val skall kunna hållas. Risken att någon av sidorna vill börja slåss igen är därför stor, risken att FN:s fredsbevarare inte orkar stanna kvar i en sådan eventualitet alltför stor. (Gbagbo testade FN & Frankrike i nov 2004 i ett försök att  återuppta striderna).

Gbagbo finansierar den mycket starka rasisitiska  milisrörelsen i landet. Det här är SA på 2000-talet. Unga rakade män med kalashnikovs och mashetes som talar om att rensa landet från invandrare (vissa med anor från 1600-talet!). Numerär? Enligt international crisis group runt 150000
för något år sedan.

Men vad bör vi göra? Jag tycker FN/EU/USA borde kräva att valen skall organiseras och hållas av det internationella samfundet vid någon tidpunkt i framtiden. Vi har en internationell brottsdomstol. Är kanske nästa steg en internationell valkommission för länder som har problem att hålla justa val?

Och i vilket fall som helst måste vi se till att FN-trupperna och fransmännen stannar kvar och övervakar freden, gärna genom att erbjuda resurser.

För övrigt sitter Göran Persson som vice-president bredvid Affi N'Guessan i Socialistiska internationalen. Affi är känd för att vara en av regimens hard-liners, d.v.s. vill rensa landet från invandrare, besegra den halva av landet som rebellerna kontrollerar med våld etc. SI har förvisso gått från att stödja Gbagbo fullt ut till en något mer skeptisk linje, men att Göran skall motionera om att slänga ut Elfenbenskusten kan vi helt klart kräva.

Sep 21, 2005 08:38

Kvinnans ställning och kristnandet

Posted by admin | | filed under: ,
I dessa tider av Fi och Da Vinci-koden så uppmärksammade min polare Johan mig på följande text:

Hur kvinnans ställning förändrades då Skandinavien kristnades

Tillägg: Författaren heter Tove Solander och har många texter publicerade på sin hemsida. Jag har inte hunnit läsa så många än.
Sep 21, 2005 03:46

Dagens ord

Posted by admin | | filed under: ,
Apropå nya budgeten:

Pysselsättning

Från Gunilla Hjelm
Sep 21, 2005 08:32

I en splittrad värld, eller en värld av splitter?

Posted by admin | | filed under: ,
I dagens värld behöver vi inte vara lika rädda som förut för att hela världen försvinner i ett atomkrig, utan nu kör vi ett mer demokratiskt lågnivå-våld. Enligt DN så säljer SSAB 40% mer pansarplåt än för två år sedan.Sep 20, 2005 01:18

Stålis in i riksdagen

Posted by admin | | filed under: ,
Mikael Ståldal har gjort en hemsida för sin kandidatur i provvalet till riksdagen för Folkpartiet. Jag har känt Micke i många år och arbetat i samma styrelse som han, och är det någon som ska in i riksdagen så är det Mikael.

På sin hemsida framhäver han skatter, miljö och Internet. Jag vill tillägga att Mikael är helt all round och har en bred kompetens och kännedom över många politiska områden. Få människor har tänkt igenom så många problemområden och kommit fram till hållbar politik, även inom mer "mjuka" områden. Det faktum att han är civilingenjör ska också ses som ett plus i en värld som är allt mer beroende av teknik, men där politiker ofta är samhällsvetare och jurister. Mikael är lika hemma som programutvecklare och som miljöutredare, båda jobb som han har haft.

Inom LUF är Mikael känd som kunnig, med mycket stor integritet. Han har suttit flera år i LUF:s förbundsstyrelse. Han är också engagerad i Miljövänner för kärnkraft (James Lovelock t o m har ju insett kärnkraftens miljövänlighet), och i Humanisterna.
Sep 19, 2005 10:13

EPA och Fp

Posted by admin | | filed under: ,
I dagens DN kan man läsa att fett är bra och att Fp går bakåt. Jag förstår inte varför det ena går bakåt. Både Fp och fett är ju nyttigt.
Sep 19, 2005 01:06

Flockbeteende slår Explorer?

Posted by admin | | filed under: ,
Flock är en ny webbläsare baserad på Gecko som ska ta blogging, live bookmarking mm och integrerar dem i webbläsaren. Betatestare är lyriska enligt Wired.

Browsers were all about navigation. Now, he notes, "Web 2.0 is a stream of events, people and connections." A better browser is one that will understand this new user environment.

Jag tycker det låter trevligt, trots allt tal om snabb utveckling känns det som om stora delar av Internet stått stilla i tio år. Vi får väl se om Flock är fantastisk eller inte.

(Hittat via boing-boing)
Sep 18, 2005 08:51

Grattis Lennart - topp 10 på 2 veckor

Posted by admin | | filed under: ,
Det är mindre än två veckor sedan Lennart Regebro började blogga och just nu, när detta skrivs, är han i topp tio på blogtoppen vad gäller politiska bloggar. Även om alla politiska bloggar inte är med där, är det ändå en snabb marsch!
Sep 18, 2005 12:27