Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools
Log in
Sections
You are here: Home Kompressionskläder för sport - en recension för social dans

Kompressionskläder för sport - en recension för social dans

published Apr 30, 2017 05:40   by admin ( last modified May 03, 2017 12:32 )

Plagg som testats.

Användning

När jag dansar latinsk dans kan det bli väldigt varmt och svettigt, och man kan lokalt bli väldigt kall när man försöker svalka sig. Kompressionsplagg förbättrar cirkulationen nära huden och idén var att testa om kompressionskläder kan hjälpa mot lokal avkylning, samtidigt som de fortfarande håller en torr och sval.

Slutsats

Kompressionskläder fungerar, men vissa syntetmaterial såsom nylon suger åt sig vatten.

Detaljer

Jag har inte kunnat undgå att folk nu springer och går omkring i tights. Jag har motstått frestelsen av flera skäl, men insåg tidigare i veckan att kompressionskläder kan hjälpa mot lokal avkylning efter svettiga danser. Idealt sett ska de kläder man har på sig vara så fuktgenomsläppliga att man alltid håller sig torr och sval. I praktiken så blir man svettig och när man sedan kyler av sig så kan man lokalt bli väldigt kall, samtidgt som man fortfarande som helhet behöver mer avkylning.

Kanske kan kompressionskläder hålla uppe cirkulationen i dessa kalla delar? Då slipper man känna sig kall, samtidigt som man förbättrar kylningen av kroppen, genom att transportera varmt blod nära huden.

Kompressionshorts från Nike: "Cool Comp 6 Short" (90% polyester, 10% elastan). Dessa fungerar riktigt bra, och är hyfsat fuktgenomsläppliga. De kostar ungefär 200:-

Kompressions t-shirt från Under Armour "Zona" är en dyrare produkt, och jag valde att gå upp lite i pris för denna eftersom det var den kompressionströja jag såg minst löjlig ut i. Denna tröja innehåller mycket elastan (vilket jag antar drar upp priset) och har en ganska hög kompression, i alla fall jämfört med shortsen.

Efftekten under dansen  av tröjan var inte så väldigt bra: Den förhindrar visserligen lokal kyla med hjälp av kompressionen men den känns blöt och den tar tid att torka. Jag insåg varför, när jag efteråt noterade att den var gjord i nylon. Nylon är en stark och bra fiber, men den drar åt sig fukt, den är hydrofil. På Under Armour:s sida står det att det är polyester, inte nylon, men i lappen i själva tröjan står det nylon. Go figure. Jag är faktiskt inte säker på vad den är gjord av, längre.

Dagen efter var däremot effekten från tröjan bra, fast jag inte längre bar den. Det verkar som att kompression fungerar som en slags massage och ryggen kändes varm och med god blodcirkulation.

Min gissning är att ju mer elastan ett plagg innehåller, desto mer elastiskt blir det. Elastan är gissningsvis också dyrare än polyester eller nylon, så plagg med mycket elastan blir också dyrare. Vissa kompressionsplagg verkar gjorda för att användas under själva träningen och andra för att ha på sig efteråt.