På vilka värderingar skall EU byggas?

published Aug 31, 2005 10:42   by admin ( last modified Aug 31, 2005 10:42 )
På vilka värderingar skall EU byggas, och finns det en europeisk kultur? Och om det finns en europeisk kultur, har den med EU som organisation att göra?

Ayaan Hirsi Ali, den kända nederländska parlamentsledamoten, som tvingades gömma sig efter mordet på den holländske filmaren Theo van Gogh, har varit några dagar i Sverige, och bl a medverkat i Sveriges Television.

Jag var och lyssnade på henne på ett seminarium som folkpartiet arrangerade i riksdagen i måndags. Hon började med att döma ut två av orden i seminariets titel: "integration" och "mångfald". Hon menar att dessa ord är tandlösa för det som vi egentligen måste diskutera - värderingar. Ordet "mångfald" kan leda tanken till ordet "mångkultur" vilket Ali menar är kopplat till moralrelativism och är ett hot mot den västerländska liberala demokratin. Ali motsätter sig överhuvudtaget att utgå från ordet kultur, då hon anser det vara ett ack så trubbigt begrepp, som i princip kan leda var som helst. Något att tänka på nästa gång frasen "europeisk kultur" vädras.

Vad är då en den västerländska liberala demokratin? På många ställen i Europa ska hållas demonstrationer mot att sharia - islamsk lag har en slags halvofficiell status i delstaten Ontario i Kanada. I Ontario ses tillämpningen av delar av sharia som ett frivilligt avtal mellan två parter, en slags civilrätt med andra ord. Motståndarna anser att denna halvofficiella status kan leda till ökat förtryck av framför allt kvinnor.

Både frågan om europeiska värderingar (om det finns sådana) och hur vi ska se på gemenskaper som vill leva under egna regler, styrda av avtal, kommer att vara viktiga frågor när vi bygger den europeiska rättsstaten.