Vad (s) och Bard antog fel om Internet

published Feb 27, 2006 08:52   by admin ( last modified Feb 27, 2006 08:52 )
Vi börjar med vad (s), eller åtminstone delar (s), antagit fel, för att på slutet gå över till Elitelistan.

Vad s antog fel:

Bloggar och Internet är ett bra ställe att sprida illvilliga rykten.
Man kan tro att ryktesspridning fungerar bra på Internet och i bloggosfären. Ryktesspridning fungerar dock bäst i en miljö där mottagaren inte själv har tillgång till information, som t ex i en kommunistisk diktatur. På Internet kan man jämföra och diskutera. Det går utmärkt att lägga ut rykten på Internet. Men de kommer inte så långt.

Varför det inte fungerar: Det går alltid för läsare att jämföra olika bloggar.

Det går att vara anonym på Internet
Det går alldeles utmärkt att vara anonym på Internet. Problemet är att ingen kommer att tro på vad du säger. Det gjorde ju Bard rätt genom att låta folk vara medlemmar i Elite under eget namn, så skvallret skulle bita, i och med att man kunde verifiera källan. Och det är inte ens helt enkelt att vara anonym, om man inte besitter de nödvändiga kunskaperna.

På Internet har man mer makt över andra människor än man har i verkliga världen
Vissa (s)-aktivister tycks tro att Internet ger dem mer makt över andra människor. Den internetuppkopplade datorn blir till ett hemligt vapen. Och det är den ju, om de andra kan läsa på Internet, men inte skriva. Men det kan de ju!
Svar: Nej, samma människor som finns ute i den verkliga världen finns också på Internet. Lagen om krafter och motkrafter gäller fortfarande

Det finns en dold värld av konspirationer hos de borgerliga, och de är onda monster under ytan
Detta är inte klockrent relaterat till Internet, men i och med att bloggosfären tillåter rationell analys så framstår paranoian så mycket tydligare. Detta är totalnojigt, men är uppenbart en definierande drivkraft hos förvånansvärt många socialdemokrater (att det är en drivkraft längre vänsterut är känt sedan länge). Det är rent ut sagt ett tecken på brist på verklighetskontakt. Se vidare denna blogg hos hitochdit.


Och nu över till Elitelistan:

Internet är ett bra ställe att ha små avgränsade kotterier på
För att citera New Yorks åklagare Elliot Spitzer:
Never write when you can talk. Never talk when you can nod. And never put anything in an e-mail.
En fras: Information wants to be free. Elite-listan innehöll av vad jag förstått en del elakt skvaller. Elakt skvaller är till för att försvaga offrets sociala position, reducera hennes sociala kapital, och ha tillgång till ett maktinstrument som kan användas mot henne om hon inte gör som man vill, alternativt få henne dra sig undan offentligheten och lämna plats.

Problemet för Elite-medlemmarna är att Mustafa Can gjorde det största skvallret.

Många av medlemmarna på Elite-listan förlitar sig nämligen på ett förtroendekapital hos allmänheten, för att kunna fortsätta sina karriärer. Detta förtroendekapital är nu kraftigt minskat. Enda chansen för dem är att gå ut och vara helt öppen med allt som sagts på listan, och motbevisa Can. De blev skvallrade på. Som sagt, information wants to be free.