SVT:s journalister klarar inte av Carl Bildt

published Oct 28, 2006 08:52   by admin ( last modified Oct 28, 2006 08:52 )
Igår intervjuades Carl Bildt på Aktuellt, om hans aktie- och optionsinnehav i ryska företag. Gå till denna sida. Välj länken Bildt i A21:s studio: Nu har det blivit korrekt.

Det står helt klart att journalisten (i detta fall Jarl Alfredius) inte klarar av Bildt. Bildt är helt enkelt mycket bättre på logik än Alfredius, och Bildt är inte rädd för att använda detta övertag.

Förmodligen är det vi ser konsekvensen av att SVT har kvar samma gamla journalister. Det går nämligen att hantera Bildt i en sådan här intervju. Bildt säger en del saker som är mycket konstiga, som t ex att eftersom en del av hans värdepapper kommer att stå under förvaltning så kan inte veta om han tjänar pengar på att det går bra för företaget:

"Nu har jag lämnat över det här till en diskretionär förvaltning så det har jag ingen aning om"

Hallå? Out of sight out of mind? Hur kan han komma undan med det i intervjun?

Carl Bildt gör dock rätt i sak tycker jag. Han säljer så tidigt han kan och det är bara två månader kvar, vilket jag tycker är OK för en hastigt utsedd minister.

Det är inte bra för svensk journalistik att man inte har folk framme som är bättre på logik för att hantera intervjuobjekt som Bildt och för den delen, Jan Guillou. Ett mycket starkt argument för att göra om nyheterna i Sverige.

Jag har tidigare bloggat om ministrar och mediehantering. För att citera mig själv ur den:

Hon hade nog kunnat klara en sådan här situation inför journalisterna, och lugnt och metodiskt partitionera in sitt liv i före och efter, och något överseende korrigera eventuellt vilsegångna journalister.

Och det är så Bildt gör.