Strypa yttrandefriheten fel väg att gå

published Jun 01, 2007 02:49   by admin ( last modified Jun 01, 2007 02:49 )
Två nyheter dominerar bloggosfären just nu:

Gudrun Ivanhoe skriver om debattartikeln om homoäktenskap:

För övrigt tycker jag att DN också ska kritiseras för att ha tagit in debattartikeln.
Läs mer: Gudrun Ivanhoes Blogg

Folkpartisten Mathias Sundin skriver om Kennerfalk:
Efter ett drygt dygns funderande och ett samtal med åklagaren har jag kommit fram till att polisanmäla Peter Kennerfalk för hans attack mot Maciej Zaremba.
Läs mer: Mathias Sundin: Jag polisanmäler Kennerfalk

Till vilket Bloggen Bent korrekt kommenterar:
Nu ska jag säga att yttrandefriheten måste tåla till och med de mest korkade uttalanden, som det som Kennerfalk gjort, utan att man springer och polisanmäler det, så jag håller inte alls med om själva polisanmälan
Läs mer: Bloggen Bent - Blogginläggen » Har Kennerfalk blivit degraderad nu?

Jag tror att man inte ska försöka strypa debatten. Vi har i Sverige standardiserat länge: Det ska vara 2400 mm till taket inomhus, osv, så mår alla bra, har man menat. Lite grann samma sätt att tänka har vi i debatten; vissa åsikter ska inte få komma till tals utan de ska finnas en standard. Idén är att vi får en slags "svensk standard" i hur och framför allt vad man debatterar, på ett sådant sätt att extremistiska och destruktiva tankesätt inte ventileras och på så sätt får luft under vingarna.

Men det är inte liberalt att göra på det sättet. Lika lätt kan man ju säga att om man inte får en öppen debatt så kan mindre lyckade resonemang få mer luft under vingarna:
  • dels de som undertrycks och växer sig starka i människor
  • dels de som får utrymme men blir svaga och bräckliga när de inte skärps i intellektuell debatt och senare vid prövningens stund faller som korthus

Dessutom bör man rent fundamentalt inte ha rätt att hindra människor från att uttrycka sig. Det finns såklart gränser, som går vid företeelser som förtal och hot, vilket iofs också är Sundins poäng att testa med anmälan.

Dessutom har Internet punkterat åsiktsmonopolen, först med bloggar och nu med Joost och Democracy Player.