Axessmagasinets rasism-nummer

published Jan 16, 2008 08:40   by admin ( last modified Jan 16, 2008 08:40 )

Har rasism stöd i vetenskapen? Är det ett västeuropeiskt fenomen som sedan spritts över världen eller en produkt av kapitalism?

Tidningen Axess har ett tem rasism-nummer med flera artiklar om rasism ur andra perspektiv än det västeuropeiska/amerikanska. Frank Dikötter börjar i sin artikel med att karaktärisera och avfärda de tre ovanstående förklaringsmodellerna om rasism.

 

 

Flera element framstår som fundamentala i den lokala utformningen av ett rasistiskt trossystem. Först och främst har vi den trovärdighet som rasdiskursen erhöll av vetenskapen som ett system för organiserade studier av den naturliga världen från och med slutet av 1700-talet: om vetenskapen kunde producera ångbåtar och förutsäga himlakropparnas rörelser, måste den inte på ett lika effektivt sätt kunna användas för att dela upp mänskligheten i skilda biologiska grupper? Medan vetenskapens prestige var avgörande för rasdiskursens framgångar fanns det ett sådant överflöd av inbördes oförenliga teorier att i stort sett vilken hållning som helst kunde rättfärdigas i vetenskapens namn. I Frankrike och Kina till exempel var mjuka tolkningar av ärftlighet mer populära än genetikens hårda språk, då de gjorde det möjligt att framställa "ras" som en flexibel snarare än orubblig entitet, med möjlighet att förändras till det bättre - en tanken grundad på neo-lamarckism snarare än neo-darwinism.


Lika viktig var en ny jämlikhetspolitik. Vare sig man talar om självständigheten i USA 1776, revolutionerna i Europa 1848 eller den anti-manchuistiska revolutionen 1911, försökte nationalisterna rasera inre gränsdragningar, ofta men inte alltid baserade på börd (kunglighet, adelskap, aristokrati), för att i stället konstruera yttre gränser mellan folk definierade som nationer; och detta gjordes ofta genom att framställa dem som biologiska enheter i termer av ”ras”. Men även vissa element av kognitiv kontinuitet var betydelsefulla, då nya rasvokabulärer ofta fick större genomslag i en kulturell miljö med beredskap för att betona verkliga eller upplevda fysiska skillnader mellan människor.

Dikötter tittar sedan närmare på rasismen som fenomen i Kina.

Läs mer: Frank Dikötter - Rasismens många ansikten | Axess 2008

Det finns fler artiklar om rasism på sajten som jag ännu inte hunnit titta igenom.