Tibet visar på problemet diktaturer har med att förstå värderingar
När presidentvalet var i Ryssland så höjde jag ett varningens finger för att man inte vet vad som händer efter installationen av den nye presidenten. Detta beroende på att det räcker inte med den goda viljan, när maktspelarna själva inte ens förstår maktspelet. Vem har egentligen makten? Vem känner vem? Vem har lovat vad till vem? Hur mycket makt finns egentligen i den och den personens nätverk/position?
Carl Bildt påpekar i sin blogg att Kina borde samarbeta med Dalai Lama istället för att gå på konflikt eftersom det finns värre rörelser som kan lura i vassen.
Genom att ignorera och attackera Dalai Lama finns det en risk för att den kinesiska ledningen skapar en situation som långsiktigt kan bli långt värre. Andra ledare med program som verkligen innebär allt det som Beijing nu felaktigt anklagar Dalai Lama för kan träda fram med en långt mer besvärlig situation som resultat.Men att kunna samarbeta innebär att man delar värderingar. Och värderingar är inte så lätta att få fram och förstå i en diktatur. Vi säger att demokrati är bra för att det är "frihet". Men det är så mycket mer än det: Det är ett informationshanteringsstem, ett system för att uttrycka åsikter och värderingar och mäkla positioner. Där skapas värderingarna. En diktatur har inte tillgång till detta, och kan därför inte se skillnad på resonabla åsikter och blind förstörelse. När makten går före värderingarna så blir alla invändningar hopklumpade som "motstånd".
Läs mer: Tibet och Taiwan « Alla Dessa Dagar