Är avlyssning av Ryssland den egentliga anledningen till FRA-lagen?

published Jul 06, 2008 08:51   by admin ( last modified Jul 06, 2008 08:51 )

Jag har undrat om det finns något sådant där megaskäl till avlyssningen, som man inte kännner till: Ett skäl som göms bakom ett skynke i ett speciellt rum riksdagens lokaler, och när någon ledamot tvekar, så tar man in personen i rummet och visar vad som finns bakom, och alla tvivel försvinner.

När jag minglade på FRA-protesterna i Stockholm i helgen hörde jag en sådan anledning, en anledning som också tagits upp i någon av de stora tidningarna, så någon hemllighet är den faktiskt inte. Enligt dessa rykten ska huvuddelen av Rysslands internetkopplingar gå genom Sverige. FRA har ju en lång historia att avlyssna rysssen, och det ser ju därför ut som ett fullgott skäl. Man skulle då sedan från svensk sida försöka dölja detta genom att hävda att det är en lag mot terrorism, blanda in Afganistan mm, och andra mer eller mindre märkliga argument som människor helt enkelt inte köper.

Geom en Googlesökning (Ryssland FRA Internet), så hittar jag nu faktiskt den artikel som det talades om under FRA-demon: Ryssland mål för spaningen - IDG.se

Anders Björck, tidigare försvarsminister och ordförande i Försvarets underrättelsenämnd, betonade denna innebörd av signalspaningen redan när FRA-lagen togs upp till debatt i riksdagen i fjol. Diskussionen har handlat för mycket om avlyssning av enskilda individer, ansåg han. – En stor del av den internationella trafiken och den nationella trafiken i vissa länder går via Sverige i kabel. Jag tror inte att jag behöver säga mer, sa han då.
(min fetstil)