WHO: "Inget vaccin mot svininfluensa på månader"

published Jul 15, 2009 04:14   by admin ( last modified Jul 15, 2009 04:14 )

WHO:s chef Margaret Chan säger att även om ett vaccin finns tillgängligt i augusti så tar det pass två månader att testa om det är säkert att använda i stor skala på människor. Min reflektion om detta är att det ju är tråkigt, men en lite bra sak med det kan vara att det ger tillverkarna tid att massproducera vaccinet medan det testas, så att när det väl släpps så kan alla beställningar tillgodoses?

"There's no vaccine. One should be available soon, in August. But having a vaccine available is not the same as having a vaccine that has been proven safe. Clinical trial data will not be available for another two to three months."Läs mer: Swine flu vaccine still months away, says global health chief | World news | The Guardian

I Svenska Dagbladet så hävdas att vaccineringen kan komma igång snabbt efter Augusti:

 

 

Vaccinet beräknas vara redo för distribution i slutet av september och sedan dröjer det inte länge innan arbetet med att vaccinera svenskarna inleds. – Vi tror att landstingen kan börja med vaccineringen ganska snabbt. Under oktober, och en bit in i november så kommer större delen av Sveriges befolkning att ha fått åtminstone sin första dos, säger Anders Tegnell till SvD.se.Läs mer: Massvaccinering i höst | Inrikes | SvD

Dock passar faktikst tidsplanen med Chans uppgifter.

 

Dagens Nyheter har intervjuat smittskyddsläkaren i varje landsting om hur just det landstinget ska göra:

Hur ska ert landsting klara av vaccineringen under hösten?Läs mer: Så ska svenskarna vaccineras - DN.se