Krisens konsekvenser förklarade
Jag har tidigare försökt förklara den finansiella krisen. Nu när den ekonomiska krisen är över oss, så kan det vara bra att bena ut vad den beror på, och se varför man inte kan expandera sig ur den, med konstgjort låga räntor och andra åtgärder av det slaget.
Vad som hänt då är en stor snedvridning av ekonomin, där massor av människor arbetar med något som inte ger tillräckligt stort ekonomiskt värde för att vara till nytta för andra människor.
Vad som då kommer att hända är att dessa människor måste sluta arbeta med dessa saker och försöka hitta något att göra som har ett större värde. Innan de hittar detta kommer de ut i arbetslöshet, eftersom det kommer att råda stor förvirring om vad som egentligen producerar ett större värde. Ekonomin går neråt och vi blir alla fattigare och måste arbeta mer, äta mindre, få mindre sjukvård och ta mindre semester osv.
Den ekonomiska kris vi går in i nu, kan bara lösas av att stora grupper människor börjar arbeta med andra saker än de gör idag. Sänkta räntor och stimulansåtgärder förvärrar bara problemet.
Hela länder kan i extremfall komma se sin ekonomi och valuta halveras.
Vad som hänt är att människor förletts, eller förlett sig själva, att arbeta med saker och att köpa saker, som till syvende och sist inte haft något stort ekonomiskt värde.
Detta har har lett tlll något som närmast liknar ett fiasko i någon gammal planekonomi.
Om man ser alla lånefinansierade projekt, vare sig det är företagsprojekt eller lån till ett hus, som små rallybilar, så har följande hänt:
- Alla projekten sätter iväg mot framtiden i varsin rallybil. Fast problemet är att kartläsaren inte har koll på var vägarna till framtiden finns, antingen för att han har fått en felaktig karta eller för att han helt enkelt saknar omdöme. Men, det är i all fall massor av bensin i tanken, för den som lånat ut bensinen tror ordentligt på projektet.
Men, så kommer en kris, när man börjar ifrågasätta om man verkligen kör rätt. Bilarna får inte mer bensin. Men då går staten in och häller i mer bensin, och vips så är det fart på rallybilarna igen och de fortsätter att köra efter kartan och eget omdöme. Men till slut får man erkänna att man kört så långt ut i skogen att man får överge bilen.
Mycket förenklat så är det vad som händer just nu. Massor av projekt, företagsprojekt och lån till hus har fått lån fast det visar sig att de som lånat till hus inte kan betala tillbaka, och de som lånat till projekt inte lyckades skapa något värdefullt i sina projekt. Staten går då in och fortsätter ge låga räntor, så att de dåliga projekten kan fortsätta. Men till slut har de som arbetar i projekten kommit till vägs ände och man måste acceptera att det de gjort inte har något större ekonomiskt värde.
Vi har levt i en bubbla, ekonomin har varit överhettad. Jag har inte tidigare förstått vad ordet överhettad betyder när man talar om ekonomi, men det tycks som om att det har att göra med en överoptimism om att i stort sett allt man företar sig kommer att ge stor ekonomisk vinning. Dvs en manisk period i det ekonomiska livet. En viktig komponent i detta kan vara låga räntor: Långivarna är så säkra på att det de lånar ut till kommer att gå bra och ge vinst, så de sätter en låg ränta.
Vad som nu hänt är att räntan satts artificiellt lågt, för att "hålla hjulen igång". Det innebär att manin fortsätter. Men det som behövs är en rejäl höjning av räntorna, så att långivare kan försäkra sig mot dåliga lån. Räntorna kommer alltså att gå kraftigt upp. Dessutom måste många, många människor sluta arbeta med det de gör idag, och göra något annat, eftersom det de gör idag inte uppskattas ekonomiskt tillräckligt mycket av andra. Stora friställningar alltså, följt av en period av smärtsam omställning.
Oron i framför allt euroområdet pressar ned räntorna i Sverige så några kommande räntehöjningar är inte sannolika, säger ekonomijournalisten och privatekonomiska experten Annika Creutzer
Read more: Så påverkas du av nyvalet i Grekland - DN.SE
Uttalandena från ledande europeiska politiker om Greklands roll i euron spretar rejält.
Read more: EU splittrat om ”Grexit” | Världen | SvD