Råd till bloggaren

published Oct 29, 2005 12:27   by admin ( last modified Oct 29, 2005 12:27 )
Nu har jag bloggat i två månader och två veckor typ, och en kompis till mig som bara bloggat i en månad ville ha lite råd. Han ville ha råd om hur man ökar sin trafik. Det har inte varit mitt primära mål, men jag har ju funderat på det. Så då berättade jag vad jag kommit fram till under min korta tid. Men han sa att han inte kunde hålla det i huvudet och att jag skulle skicka ett e-mail. Och då kan jag ju lika gärna blogga om det:

Hur blir man läst?
Man kan bli läst på tre sätt:
  • Inlägget blir länkat till
  • Man har en trogen läsarskara
  • Man får träff från en sökmotor, t ex google

Inlägget blir länkat till
Länkar driver trafik. Man bör anmäla sina postningar till intressant.se och till nyligen.se. I båda fallen kan detta automatiseras, om man har rätt bloggprogram, eller så får man hacka ihop det själv, eller anmäla sig manuellt (intressant.se, nyligen.se).

Men intressantare är kanske hur man blir länkad till av andra människor, bloggare och webbskribenter.

Och då tror jag att följande kriterier är viktiga

  • Originalmaterial
  • Angeläget ämne
  • Stilistisk kvalitet
  • Först på svenska

Originalmaterial
Orginalmaterial kan tillverkas på två sätt:

  • Man har gjort en egen empirisk observation om verkligheten.
  • Man har sammanställt material på ett sätt som ger en insikt som inte fanns förut

Egna empiriska observationer om verkligheten
Det kan vara lite svårt att göra egna empiriska observationer om verkligheten som bloggare. Man bör helst ha tillgång till ett labb eller ett eget opinionsinstitut för att kunna vara originalmaterial i det avseendet. "20% av alla svenskar hatar bio, tror jag" smäller ju inte så högt som om man har en undersökning som backar påståendet. På samma sätt kan ju påståendet "Armhävningar reducerar nattblindhet, är väl en hypotes värd att följa?" vara av begränsat intresse, om man inte själv har gjort experiment som påvisar detta. Istället får man nöja sig med att rapportera vad andra kommit fram till. Detta är en i och för sig rekorderlig verksamhet som jag själv ägnar mig åt mycket, men den ger inte länkar till bloggen, utan är mer en service för de som redan hittat den. Kort sagt egna empiriska observationer om verkligheten är en rätt stängd väg. Man kan dock kanske göra någon egen observation som kullkastar vad någon annan påstår, typ "Bosse Ringholm var inte alls i Kanada, jag såg honom i Tibet" eller något sådant.

Fast ögonvittnesskildringar och recensioner fungerar ju. Det är originalmaterial.

Som bloggare börjar man snart inse att det inte alltid finns så många originalkällor, och att mycket man läser bara är ekon av ett original. Inom vetenskap kan man se en bloggpostning om någon intressant forskningsdata, och sedan kan man se hur dessa data studsar omkring i blogosfären i någon vecka, för att sedan dyka upp i nyhetsmedia. Men det är samma källa till allihopa.Sammanställa material på ett sätt som ger en insikt
Här har man de stora möjligheterna. Man kan rada upp ett antal fakta och sedan visa vad det leder till, på ett sätt som ingen annan har gjort. Man kan avslöja plagiat, visa att om parti X har ståndpunkt Y så bör de också stå för Z, för annars blir det fel. Det är viktigt att i sådana här blogginlägg inte vara för kortfattad, utan redovisa fakta ordentligt så det finns lite att "bita i" för läsaren. Bloggen TT-kritik jobbar mycket med att jämföra originaltexter och TT-översättningar vad gäller mellanösternbevakning till exempel.

Angeläget ämne
Olika ämnen är olika intressanta för läsare. Tillståndet hos europeiska intellektuella i Europa 1949 är av mindre intresse än till exempel anorexi, kan jag se i mina loggar. Det finns en amerikan som gjorde en infosajt om asbest på ren spekulation, för att kunna lägga google-annonser på den från advokatfirmor, som ville hantera skadeståndskrav från människor. Ett extremt exempel, men han fyllde faktiskt en informationsnisch.

Stilistisk kvalitet
Handlar om pedagogik, esprit och humor. Ett gott skämt som maktmissbruk.se är ju alltid kul.

Först på svenska
Man kan fungera som en service som kanaliserar framför allt t ex engelskspråkiga källor, och rapportera in dom, ofta källor med ett annat perspektiv än de svenskspråkiga. Dick Erixon  har många sådana postningar från USA.

Träff på sökmotor

Här är det en blandning av att blogga om något angeläget (som många söker om) och ovanligt. Och sedan av någon anledning bli högt rankad i sökresultaten av de texter som finns. Jag ser varje dag någon stackare som fått träff på min omvärldsbevakningssida, någon text som inte längre finns där, och som definitivt inte är skriven av mig.