Nyårssaga för DN kultur

published Dec 30, 2007 05:41   by admin ( last modified Dec 30, 2007 05:41 )

Om man tar in den liberala rörelsen i sin helhet och samtidigt analyserar det kulturella motstånd som finns mot att människan köps och sälja på öppna marknader till garanterat bästa pris, kan man snabbt se spår och mönster, och med en kulturell analys ur ett klassperspektiv är allting plötsligt glasklart, framför allt tacka var de koherenta texter som under året kunnat läsas i DN kultur.

Det har varit debatt på senaste tiden, med Benulics och Norbergs påstådda sågning av Naomi Keins bok Chockdoktrinen. Självklart var det ingen sågning. Herrarna Benulic och Norberg gjorde bara en standardiserad formulär 1A-ytlig analys utan att gå på djupet och förstå vad Klein egentligen menade. Klein använder i sin bok ordet chock i olika betydelser: Elchock, Shock and awe och ekonomiska chocker. Underliggande detta ligger såklart hos Klein en smärtsam insikt om liberalismens innersta väsen, så smärtsam att hon inte kunde sätta den direkt på pränt, av skäl som jag kommer att gå in på senare. Aningen om det innersta väsendet, demonen, är generell för progressivt civilisationskritiska texter, men kommer sällan fram så brutalt i dagen som en sammantagen analys av DN kultur hjälper en att förstå:

  • Liberalism gör livet tungt
  • Liberalism är till för att trycka ner folk

Det är denna generella insikt som socialt medvetna haft länge men uttryckt på olika sätt och kanske inte alltid nått den oundvikliga punkt som detta mönster leder till. Den brutala och uppenbara slutsatsen är:

  • Gravitationen är abnormal i liberala samhällen, för att hålla folk nere. Och det är syftet.

Även i USA där konsekvensarna känns som hårdast, och speciellt i kapitalismens högborg New York (och inte London, eftersom Livingstone är borgmästare där), så kan protester ändå komma fram.  Men det måste göras diskret där motståndaren minst anar det, annars blir man tillplattad. På just en en platta lyckade New York-bandet Talking Heads ändå få med And gravity lets you down.

Annars vågar ingen riktigt säga den stora sanningen, vad man kan se ur detta exalterande mönster av vad som till en början verkar vara separata händelser, men där man med hjälp av Naomi Kleins bok, i vilken hon heller inte skriver ut det, ändå kan skymta det.

Anledningen till att Klein inte skriver ut det är att det är svårt att få med alla parametrar på 500 sidor, och 500 sidor är gränsen i ett liberalt land för hur tung bok man orkar släpa med sig. I ett samhälle som det Klein förespråkar, med som självklar konsekvens lägre gravitation,  hade hon lätt kunnat få in 700 sidor.

 

Umgänge & liberalism

I Dagens Nyheter Kultur 25/11 anmäler Andreas Malm,  en recension av sex i det halvgamla Egypten. Med obönhörlig logik visar Malm att Islams inställning till sex är vårt fel, västs, tack vare att Napoleon för egyptierna demonstrerade den erkänt benhårda franska sexualmoralen.  Slutsatsen som inte öppet redovisas i artikeln är självklar om man läser följande text ur artikeln:

"Orienten var ett svävande harem"

Man kunde variera umgänget mer i den orientaliska världen och var mer fri då brist på liberalism gjorde att gravitationen var lägre och tillät mer variation.

Det är ingen slump att väst istället missionerar för just missionärsställningen. Att ligga platt på marken är det enda man orkar mer under det gravitationstyranni som liberala system oundvikligen ger.

 

BNP

BNP-tillväxt beror på precis som vid naturkatastrofer att mer ansträngning krävs. Den ökade gravitationen förklarar bättre BNP-tillväxten än någon slags psykisk välståndsökning, som inte kan finnas eftersom man inte kan äga varann.

 

Rymden och bergen

I Thomas Manns bergtagen har ett antal förfinade människor tagit sin tillflykt till ett sanatorium, bort från den dåliga luften på slättlandet och de okomplicerade människor som bor där. Eftersom höjd mäts över havsytan och världshaven stiger, kommer vi alla att bo lägre i framtiden, under koldioxidkapitalismen.

Bergen, med sin lägre gravitation, ger såklart en temporär respit från ökande liberalisering (dvs gravitation), och i ännu högre utsträckning gäller detta rymden, och därför har liberalerna och kapitalisterna varit tvungna att dominera där. USA hann först till månen. Reagan avslutade sedan jobbet genom att tvångsliberalisera Sovjetunionen med kapprustning och andra hollywoodtrick. "Reformerna" i det gamla Sovjet har nu gått så lång att de gamla bärraketerna av typ "Voskhod" i Bajkonur numera knappt kan lyfta sin egen vikt.

Det är ett känt faktum att fysikerna för att försöka förklara universum använder sig av något mystiskt som de kalllar "Dark Matter", en slags okänd massa som bara finns ute i rymden. L Regebro har skrivit en stridsskrift som inte ännu finns publicerad. Jag har tagit del av den mot löfte att inte berätta vad som står i den. I den skriver Lennart att dark matter till stor del beror på att universum är så stort att många utrymmen inte står under statlig kontroll, och där har liberalism kunnat härja ohämmat och gett en betydande gravitationsöverskott.

Det går inte att få ihop fysikernas ekvationer utan en politisk analys.